Sabor odgodio glasovanje o Zakonu o državnim potporama

Kako bi saborski klubovi obavili dodatne konzultacije, Hrvatski sabor za sutra je odgodio glasovanje o konačnom tekstu zakona o državnim potporama i o amandmanima podnijetim na taj prijedlog. L

Odgodu glasovanja zatražio je Klub HSS-a, ističući da je riječ o izglasavanju vrlo ozbiljnog zakona, te da 'novo svjetlo' na njega 'bacaju' amandmani HDZ-a koje Vlada danas nije prihvatila, a o kojima zastupnici još nisu glasovali.

Drago Krpina (HDZ) amadmanom je reagirao na odredbu koja omogućuje da se državna potpora daje za bitne proizvode (mlijeko, brašno), neovisno radi li se o domaćim ili stranim proizvodima.

HDZ-ov zastupnik smatra da se te potpore mogu davati samo kako bi se zaštitio domaći proizvod, odnosno da se novac od potpora koristi samo za kupnju domaćih proizvoda, dok Vlada smatra da bi se tako diskriminirao strani proizvod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zamjenik ministra financija Damir Kuštrak upozorio je da se po propisima Europske unije subvencije izdaju neovisno o podrijetlu proizvoda, te da se Hrvatska tome mora prilagoditi.

Po vladinu obrazloženju, zakonom o državnim potporama te bi se potpore razdvojile ovisno o vrsti, cilju, te s obzirom na podjelu potpora - pomoći, subvencije i donacije.

Tim zakonom želi se omogućiti jasan uvid u državne potpore, čime će se baviti postojeća Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Sabor je 30. sjednicu nastavio raspravom o četiri prijedloga izbornog zakona - DC-a, HSS-a, SDP-a, te zajedničkom prijedlogu Zlatka Kramarića (LS) i Damira Kajina (IDS).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara