Sabor odradio polovicu proračunskih amandmana

NAKON pet i pol sati rasprave i glasovanja Hrvatski je sabor poslijepodne odradio polovicu od ukupno 325 zastupničkih amandmana na državni proračun za iduću godinu Vlada, sukladno najavama, nije prihvatila ni jedan.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta odbio je SDP-ov amandman kojim se tražilo 717 milijuna kuna više za Hrvatske željeznice (HŽ), uz obrazloženje da je njegova Vlada već izdvojila do sada najveća proračunska sredstva ikada namijenjena HŽ-u.

Iako je pohvalio Vladu zbog povećanih izdvajanja za HŽ, SDP-ovac Mato Arlović ustrajao je u svom amandmanu, istaknuvši da je razvoj željeznice iznimno bitan za ukupni gospodarski razvoj Hrvatske, te tvrdeći da će se uložena sredstva uskoro i vratiti državi kroz prihode i plaćanje poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, saborska većina taj je amandman odbila.

Odbijen je i amandman kojim je Klub HSS-a tražio 400 milijuna kuna više za subvencije poljoprivrednicma, obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima, odnosno za, po tvrdnjama Ante Markova, jačanje domaćeg proizvoda na domaćem turističkom tržištu.

Ministar Kalmeta odbio je i amandman HNS-ovke Alenke Kočiša Čičin-Šain koja je tražila 23 milijuna kuna za rekonstrukciju, odnosno proširenje zagrebačke Zračne luke, uz obrazloženje da su osigurana sredstva dostatna za tu namjenu.

Zanimljiva je činjenica da su brojni zastupnici svojim amandmanima tražili da se smanje novci namijenjeni Protuobavještajnoj agenciji te usmjere, uglavnom, u regionalni razvoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara