Sabor: Oporba oštro kritizirala Obiteljski zakon jer redefinira pojam majke

SABORSKI oporbeni klubovi oštro su danas krizitirali Vladin konačni prijedlog Obiteljskog zakona, zbog odredbe da dosadašnja definicija majke kao žene koja je rodila dijete postaje oboriva pretpostavka, jer bi po redefiniranom pojmu majke utvrđivanje majčinstva mogla zatražiti i žena koja je donirala jajnu stanicu.

Predloženi Obiteljski zakon podržan je od klubova zastupnika vladajuće koalicije.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović istaknuo je, objašnjavajući predloženi zakon, da je u Obiteljskom zakonu, na prijedlog Ministarstva pravosuđa, promijenjena definicija majke, po kojoj se sada djetetovom majkom "smatra" žena koja ga je rodila.

"Ta je definicija rječju smatra sada dana kao oboriva pretpostavka", rekao je Vidović.

Na kritike oporbenih klubova ministar je odgovorio da se time ne ugrožava definicija majke kao žene koja je dijete rodila, "već da se otvara mogućnost za ekstremno rijetke slučajeve koji u rimsko doba nisu bili mogući".

Klub SDP-a podržao je predloženi zakon, ali će predložiti amadmane koji na neki način ograničavaju sklapanje maloljetničkog braka.

Milanka Opačić je u ime Kluba SDP-a istaknula da je osporavanje majčinstva ušlo u zakon zbog želje da se postigne puna ravnopravnost spolova, a po čemu bi se, jednako kao i očinstvo, moglo osporavati i majčinstvo.

Dodala je da u Hrvatskoj postoje sumnje da su ženama oduzimane jajne stanice protivno njihovoj volji, a u susjednim zemljama oplođivane druge žene.

Klub HSS-a je uz podršku zakonu, naglasio da je predlagatelj u zakonu zanemario starije osobe o kojima često ne brinu njihova djeca, pa bi o takvim slučajevima, rekla je Ljubica Lalić, trebala brinuti i država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U raspravi o predloženom zakonu, Klub HDZ-a je najavio da neće glasovati o ovom zakonu, što je u skladu s najavama oporbenih stranaka da će bojkotirati glasovanje o svim zakonima koji nisu dio paketa europskih zakona.

Jadranka Kosor je u ime Kluba HDZ-a istaknula da i inače ne bi glasovali za predloženi zakon jer je redefinirao pojam majke, a HDZ-u je nedopustivo i što se ovim zakonom dopušta brak između bratića i sestrične.

Klub HSLS-a se također drži dogovora oporbene četvorice pa neće glasovati o Obiteljskom zakonu, rekla je Đurđa Adlešić, ali drži da bi zakon bio prihvatljiv kada bi predvidio osnivanje državnog fonda za uzdržavanje zbog velikih problema koje samohranim roditeljima predstavljaju neisplaćene alimentacije.

Miroslav Rožić je u ime Kluba HSP/HKDU istaknuo da je redefiniraanje pojma majke otvorilo mogućnost da se u budućnosti pojedine žene koriste kao "žene inkubatori".

Dodao je da je Vladin zakon eksperiment koji, kako je rekao, predstavlja neko drugo društvo, a ne hrvatsko, zbog čega HSP/HKDU sdrži da bi predloženi zakon trebalo potpuno izmijeniti.

Od ostalih izmjena, predloženi Obiteljski zakon zadržao je mogućnost sklapanja maloljetničkog braka, te je predvidio mogućnost uređenja susreta i druženja djeteta s punoljetnom sestrom i bratom, odnosno polusestrom i polubratom.

Novina zakona je i utvrđivanje rokova od 60 dana, za kojih je sud dužan provesti postupak u slučajevima u kojima se nadležnost sa centara za socijalnu skrb prenosi na sud, čime će se osigurati da se rješavanje u predmetu ne odugovlači.

Predloženi zakon pojačao je odgovornost zlostavljača, te je predviđeno da pored centara za socijalnu skrb i drugog roditelja i sud po službenoj dužnosti može pokrenuti postupak za lišavanje prava na roditeljsku skrb u situacijama kada ima spoznaja da je roditelj zlorabio ili grubo kršio roditeljsku odgovornost.

Također je podignuta dobna razlika s 40 na 45 godina između posvojitelja i posvojenika kao pretpostavka za posvojenje.

Sabor je raspravom o ovom zakonu završio današnje zasjedanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara