Sabor: Oporba se protivi da stranci osnivaju zaštitarske tvrtke u Hrvatskoj

UZ BROJNE prigovore oporbenih klubova, posebno da strane tvrtke mogu osnivati zaštitarske tvrtke u Hrvatskoj, Sabor je danas završio raspravu o Vladinu konačnom prijedlogu zakona o privatnoj zaštiti.

Oporbeni klubovi protive se da strane tvrtke mogu osnivati podružnice u Hrvatskoj jer bi se time, tvrde, bez nadzora omogućilo ubacivanje stranih obavještajaca u našu zemlju, a stvarala bi se i nelojalna konkurencija u zapošljavanju hrvatskih državljana. To se, upozoreno je, posebno odnosi na najavljena otpuštanja više tisuća zaposlenih u HV-u.

Oporbenjaci se posebno protive mogućnosti da strani zaštitari nose oružje u Hrvatskoj, dovode svoje ljude da štite njihove objekte, ističući da u Sporazumu o stablizaciji i pridruživanju Hrvatske EU nema obveze da se mijenja Zakon o privatnoj zaštiti.

Mario Kovač (Klub HSLS-a) neprihvatljivim smatra da strane tvrtke osnivaju podružnice, ističući da većina zemalja članica EU još nije potvrdila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU. ´Po našem zakonu podružnice se osnivaju po načelu uzajamnosti, a pitam Vladu mogu li hrvatske tvrtke osnivati podružnice u zemljama EU-a´, rekao je Kovač.

Mate Granić (Klub DC-a) upozorio je da zakonski prijedlog ne sadrži sigurnosne uvjete i provjere za strane državljane koji bi obavljali zaštitarske poslove u Hrvatskoj te smatra da Vlada nije dovoljno oprezna glede nacionalne sigurnosti. Istaknuo je da Slovenija, koja bi iduće godine trebala biti primljena u EU, u svom zakonu nije navela mogućnost da zaštitarsku djelatnost mogu obavljati stranci.

Klub HSP/HKDU-a zalaže se da se neraspoređenim vojnicima i policajcima posebnim zakonskim odredbama omogući prednost u dobivanju zaštitarskih poslova, rekao je Vlado Jukić i usprotivio se da ´stranci zauzmu njihovo mjesto na hrvatskom tržištu´. Kritizirao je i mogućnost da stranci mogu nositi oružje. ´Osjetio sam kako je to kad vas pripadnici SFOR-a drže na nišanu kad ulicom prolazi njihov konvoj i zato se strancima to ne smije dopustiti´, istaknuo je Jukić.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Josip Vresk rekao je kako je točno da EU od Hrvatske ne traži izmjene Zakona o privatnoj zaštiti, ali zahtijeva da stranci ni u jednoj djelatnosti u Hrvatskoj ne smiju biti u neravnopravnu položaju.

Damir Kajin (Klub IDS-a) smatra da Hrvatska još nije spremna strancima omogućiti osnivanje zaštitarskih tvrtaka, posebno zbog oko 380.000 nezaposlenih hrvatskih državljana.

Klubovi vladajuće koalicije uz sitnije su prigovore poduprli Vladin prijedlog.

Klub Libre zauzeo se da se u Hrvatskoj mogu osnivati strane tvrtke koje imaju sjedišta, a ne podružnice u našoj zemlji, te da se takvi ugovori mogu sklopiti samo s državama koje su potvrdile Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je Viktor Brož.

Ivan Štajduhar (Klub SDP-a) predložio je Vladi da smanji pristojbu za dobivanje licencije za obavljanje zaštitarske djelatnosti s 2750 na 400 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara