Sabor: Oporbeni klubovi zastupnika kritizirali novi porez na Kasko osiguranje

VLADIN zakonski prijedlog o porezu na premije osiguranja od automobilske odgovornosti i kasko osiguranja cestovnih vozila, kojim bi se uvela nova porezna stopa od 10 posto (za kasko), danas su u Hrvatskom saboru žestoko kritizirali zastupnici oporbe koja ga smatraju novim opterećenjem građana.

Zamjenik ministra financija Damir Kuštrak izvijestio je da će novim porezom na kasko osiguranje država nadoknaditi samo jednu petinu prihoda koje je izgubila brojnim poreznim olakšicama. Ta sredstva iznose 67 milijuna kuna, a ukupna vrijednost premija za osiguranje od automobilske odgovornosti i kasko iznose oko 2,8 milijardi kuna, naveo je.

Oporba navedeni prijedlog, o kojemu se u Saboru raspravlja po hitnom postupku, neće podržati jer ga drži još jednim pokazateljem da Vlada nema razrađenu strategiju fiskalne politike, te da stoga svaku ´rupu´ u proračunu želi popuniti novim poreznim teretima.

Uvođenjem novoga poreza na kasko, uz postojeću poreznu stopu od 15 posto na obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti, smanjit će se broj ugovora za kasko osiguranje, zbog čega će osiguravajuća društva povećati premije i dodatno opteretiti hrvatska poduzeća i građane, mišljenja su zastupnici oporbe.

Ivan Šuker (Klub HDZ) upozorio je da su vladine porezne olakšice nekoliko puta manje od novih poreza koje, kaže, svako malo uvodi i tako dodatno opterećuje gospodarstvo i građane, posebno one najugroženije.

Ivan Bajica je u ime Kluba HB-a rekao da će se uvođenjem novog poreza smanjiti broj ugovora za kasko osiguranje i tako destimulirati osiguravateljska djelatnost.

Vesna Škare Ožbolt (Klub DC) upozorila je da prijedlogom nisu sagledane posljedice za vlasnike automobila, a Vladu optužila da na svaki način, posebno novim porezima, želi udovoljiti zahtjevu MMF-a za smanjenjem proračunskog deficita za iduću godinu.

Tonči Tadić (Klub HSP/HKDU) smatra da Vlada, umjesto da potakne osiguranje građana od automobilske odgovornosti, novim ih zakonom prisiljava da ne uzimaju kasko, te da tako ni na koji način ne pridonosi sigurnosti na cestama na kojima se događa sve više prometnih nesreća.

Klub HSLS-a protivi se uvođenju svakog novog poreza, rekao je Želimir Janjić i Vladu pozvao da počne bolje naplaćivati državna potraživanja i smanjuje izdatke. Taj će porez, dodao je, najviše pogoditi najugroženije građane, posebno hrvatske branitelje koji i sada jedva otplaćuju kredite za automobile.

Od predstavnika koalicijskih klubova u raspravi je sudjelovao samo Klub SDP-a, koji je podržao Vladin prijedlog.

Zorko Vidiček (Klub SDP) smatra ga opravdanim jer se država odriče značajnih prihoda uvođenjem poreznih olakšica za najugroženije građane, te da stoga mora uzeti na drugom mjestu. Riječ je o pravednijoj raspodjeli poreznog tereta s imućnijih na najugroženije građane, smatra Vidiček.

Sabor je bez rasprave primio na znanje izmjene i dopune Općeg poreznog zakona, kojim se ukida mogućnost obročne otplate poreznog duga, a rad će nakon stanke nastaviti raspravom o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o poreznu na dohodak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara