Sabor: Osnovano istražno povjerenstvo za Lenac

HRVATSKI sabor danas je, na zahtjev HDZ-ovih zastupnika, osnovao sedmeročlano istražno povjerenstvo koje treba utvrditi sve činjenice vezene za jamstva koja je bivša Vlada davala kreditorima privatnog riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac", sada u stečaju.

Za predsjednika povjerenstva izabran je pravaš Anto Đapić, za potpredsjednika Šime Prtenjača (HDZ), za tajnika Emil Tomljanović (HDZ), a za članove Dragica Zgrebec (SDP), Josip Vresk (HSS) te HDZ-ovci Florijan Boras i Branimir Glavaš.

Osnivanje povjerenstva podržalo je 112 zastupnika, četiri su bila suzdržana, a tri protiv. Sastav povjerenstva izglasan je sa 96 zastupničkih glasova, šest suzdržanih i 15 protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povjerenstvo bi, prema ideji 16 HDZ-ovih zastupnika, trebalo utvrditi tko su stvarni vlasnici brodogradilišta kojemu su odobreni krediti i državna jamstva, razloge zbog kojih su jamstva izdavana, vrijednost i karakter garancija koje je Lenac davao za osiguranje kredita, posebice hipoteke na pomorskom dobru itd.

Osim toga Povjerenstvo će morati utvrditi i sve činjenice o načinu trošenja dobivenih kredita, eventualnom odljevu novca u inozemstvo i razlozima koji su Lenac doveli u stečaj.

(Hina) xum yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara