Sabor ove godine zasjedao samo 17 dana, svakom zastupniku više od 70.000 kuna

Sabor ove godine zasjedao samo 17 dana, svakom zastupniku više od 70.000 kuna

U PRVIH pet i pol mjeseci ove godine Hrvatski sabor zasjedao je samo 17 dana, no unatoč tome svaki je zastupnik dobio oko 70.000 kuna plaće, čemu još treba pridodati dnevnice, putne troškove i zastupnički paušal.

"Brojke sve govore. Samo 17 dana zasjedanja u pola godine. Pa to je sramota! Sabor uopće ne radi, a razlog za to je činjenica da ni vlada ne radi baš ništa" - tvrdi HSS-ovka Ljubica Lalić smatrajući to dokazom da je "HDZ-ova vlada nesposobna".

"Iskreno, grize me savjest što primam visoku plaću dok Sabor praktički uopće ne zasjeda. Iako posao zastupnika ne uključuje samo plenarne sjednice, činjenica je da se za većinu mojih kolega ipak svodi na to. Često se ovih dana pitam za što mi to primamo plaće?" - ogorčena je Ljubica Lalić, kojoj ipak nije palo na pamet odreći se svoje plaće ili je pak uplatiti u dobrotvorne svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slično tvrdi i SDP-ovac Mato Arlović: "Riječ je, evidentno, o nedostatku jasnog političkog programa i to u odnosu na ključna pitanja gospodarstva i socijalne politike. Vlada ne zna što bi i zato ne šalje u Sabor zakonske prijedloge".

Luka Bebić, zastupnik HDZ, pak tvrdi da nije istina da Sabor radi manje. "To je stari komunistički način izvrtanja teza. Pa ne radi Sabor samo na plenarnim sjednicama i ne može se njegov rad ocjenjivati samo kvantitavnim prebrojavanjem dana plenarnog zasjedanja", tvrdi Bebić dodajući kako Sabor sada radi kvalitetnije, a Vlada ozbiljnije pristupa izradi Zakona pa se možda zato čini da ih je manje u saborskoj proceduri. "Mi jednostavno racionalnije pristupamo radu u Saboru" - rekao je Bebić.

Prošle godine u prvih je šest mjeseci Sabor zasjedao 41 dan, a na početku mandata koalicijske vlasti 2000. godine u istom je razdoblju zasjedao 33 dana, piše Jutarnji list dodajući kako je od novog saziva Sabora doneseno tek nešto više od 30 zakona, a samo njih šest je usklađeno sa zakonodavstvom EU, iako bi do kraja godine trebalo donijeti još 46 tzv. europskih zakona.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara