Sabor: POA nije prekršila zakon

PROTUOBAVJEŠTANJA agencija (POA) nije prekršila zakon kada je novinarku Helenu Puljiz pozvala na obavijesni razgovor niti je bila prisluškivana, istaknuto je nakon današnje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je prihvatio zaključke Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi o tom slučaju.

No, Vijeće nije moglo sa sigurnošću utvrditi, je li tijekom saslušanja POA prekršila prava novinarke pa će nadzor provesti treća institucija - Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, zaključak je sa sjednice Odbora.

Vijeće za nacionalnu sigurnost čine predsjednici Republike i Vlade, ministri pravosuđa, obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, član Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost i načelnik Glavnog stožera, a Ured Vijeća je njegovo operativno tijelo s utvrđenim zadaćama.

Predsjednik Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi Vlatko Cvrtila izjavio je da provedenim nadzorom POA-e i obavljenih razgovora s novinarkom, Vijeće nije bilo u mogućnosti izvan svake sumnje potvrditi niti odbaciti njene tvrdnje, niti potvrditi ili odbaciti izjave djelatnika POA-e koji su obavili obavijesni razgovor s njom, a koje se razlikuju dijelom u sadržaju, dok se potpuno razlikuju u načinu vođenja obavijesnog razgovora".
To je izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Odbora za unutarnju politiku Ivanom Jarnjakom nakon sjednice Odbora.

Cvrtila je dodao da je Vijeće utvrdilo da je POA kontakt s novinarkom obavila na zakonit način, ali nije uspjelo utvrditi je su li tijekom razgovora prekršena i njena judska prava, odnosno, jesu li ju, kako tvrdi, agenti ucjenjivali.

Izvijestio je i da je na pitanje postoji li tonski zapis razgovora, POA odgovorila niječno, te da je Vijeće utvrdilo da POA nije pratila i prisluškivala Puljiz, u što je novinarka izrazila sumnju u svojoj predstavci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće nije nedvojbeno utvrdilo, ni postoje li valjani razlozi zbog kojih je POA razgovarala s Puljiz, pa će i taj posao morati odraditi Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Utvrđeno je, pak, da Puljiz nije bila upoznata s činjenicom da ima zakonsko pravo odbiti razgovor s agentima.

Slučaj Puljiz još je jednom podijelio saborsku oporbu.

Naime, četiri oporbena člana Odbora - Šime Lučin (SDP), Ante Markov (HSS), Pero Kovačević (HSP) i Srećko Ferenčak (HNS) glasovali su protiv zaključaka koje je predložilo Vijeće i zatražili da se Helenu Puljiz, ali i agente POA-e koji su je ispitivali, podvrgne poligrafu.

Protiv tog prijedloga glasovao i IDS-ovac Damir Kajin, a suzdržan je bio nezavisni Mirko Filipović.

Konačan zaključak o slučaju, smatraju oporbenjaci, trebalo bi donijeti na proširenoj sjednici Odbora, uz nazočnost svih koji su sudjelovali u njemu, te ministra unutarnjih poslova i glavnog državnog odvjetnika, no taj je prijedlog većina odbila.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara