Sabor počeo glasovanje o 54 ranije raspravljena zakona

PRIHVAĆANJEM Plana gradnje i održavanja javnih i državnih cesta te Plana održavanja i sanacije autocesta u 2003., Hrvatski sabor je danas počeo glasovanje o 54 ranije raspravljena zakona.

Zbog ponovnog pada novog sustava za elektroničko glasovanje, Sabor je o cestama i ostalim zakonima glasovao po starom - dizanjem ruku.

Prihvaćen je amandman Odbora za promet kojim se Vlada obvezuje na gradnju autoceste od Zagreba prema Dalmaciji u najkraćem mogućem roku, a gradnja je umjesto do Biska, produžena do mjesta Šestanovac.

Sabor je donio Zakon o deviznom poslovanju, kojim se uređuje niz područja od izravnih ulaganja u inozemstvu, ulaganja u nekretnine i poslovanje s vrijednosnim papirima, do fizičkog iznošenja i unošenja novca iz države.

Građani bi, tako, umjesto dosadašnjih tisuću njemačkih maraka mogli iz države iznijeti 3.000 eura, a unošenje, odnosno iznošenje kuna povećalo bi se s trenutno dopuštenih dvije tisuće na 15.000 kuna.

Unatoč protivljenju Vlade donesen je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o vatrogastvu, što su ga predložili zastupnici IDS-a, HSS-a i SDP-a. Izmjene se odnose na ukidanje kažnjavanja dobrovoljnih vatrogasnih društava zbog neadekvatne opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U prvom je čitanju podržan HSS-ov zakonski prijedlog o privremenoj zabrani uvoza, stavljanja na tržište, uporabe i proizvodnje genetski modificiranih organizama (GMO) i proizvoda.

Prihvaćen je zaključak Odbora za rad, socijalnu skrb i zdravstvo kojim se Vlada obvezuje da u što kraćem roku uputi u saborsku proceduru zakone koji bi cjelovito regulirali to područje.

Istodobno, Sabor je na preporuku Vlade odbio HSP-ov prijedlog kojim se traži potpuna zabrana GMO-a na hrvatskom tržištu.

Sabor je donio Vladin Zakon o humanitarnoj pomoći, Zakon o pravobranitelju za djecu, Zakon o nagradi za promicanje prava djeteta, te Zakon o potvrđivanju Ugovora s Vladom Latvije u borbi protiv terorizma, trgovine drogom i organiziranog kriminala.

U prvom čitanju Sabor je podržao zakonski prijedlog o hidrografskoj djelatnosti, HSP-ov prijedlog izmjena Zakona o morskom ribarstvu, i prijedlog zakona o tržišnom natjecanju.

Na zamolbu Vlade Sabor je za iduću sjednicu odgodio glasovanje o konačnim prijedlozima zakona o azilu i zakona o zaštiti osobnih podataka.

Zbog još jednog neuspjeha u startanju sustava za elektroničko glasovanje, predstavnici izvođača radova iz tvrtke Siemens, dolaze provjeriti sustav po završetku današnje saborske sjednice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara