Sabor počeo raspravu o izmjenama Izbornog zakona

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav predložio je danas Saboru izmjene Izbornog zakona koje se odnose na usklađivanje Izbornog zakona s Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Predsjednik Odbora Mato Arlović (SDP) podsjetio je na već održane saborske rasprave o nekoliko prijedloga izbornih zakona.

Nakon toga je Sabor, kako bi stigao ispuniti ustavnu obvezu da Izborni zakon izmjeni do 2. travnja, odnosno godinu prije održavanja parlamentarnih izbora, zadužio Odbor da pripremi njegove nužne izmjene.

Vrijedeći Izborni zakon donijet je 1999.

Predložene izmjene su tehničke naravi i odnose se uglavnom na usklađivanje s pravnim sustavom: ustavnim promjenama kojima je ukinut Županijski dom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina koji umjesto dosadašnjih pet, manjinama jamči osam zastupnika (među kojima se pripadnicima srpske manjine jamči najmanje jedan, a najviše tri zastupnika izabrana nefiksnom kvotom).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor je nužnim izmjenama Izborni zakon predložio uskladiti s izmjenama Zakona o oružanim snagama, a u vezi s nespojivosti mandata. Po tim izmjenama vojne osobe mogle bi se kandidirati na izborima, a ukoliko bi bili izabrani, morali bi odlučiti hoće li biti zastupnici ili časnici.

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina nije podržao predložene zakonske izmjene smatrajući da se njima protuustavno umanjuju stečena prava pojedinih manjina, rekao je predsjednik Odbora Furio Radin.

Dodao je da su predstavnici manjina nezadovoljni i što im u Izbornom zakonu nije osigurano dvostruko pravo glasa.

(Hina) daju/tr sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara