Sabor počeo raspravu o izmjenama Stečajnog zakona

HRVATSKI sabor danas je 32. sjednicu nastavio raspravom o Vladinom prijedlogu izmjena Stečajnog zakona, kojima se želi pojednostaviti i ubrzati stečajni postupak, učiniti ga učinkovitijim i uvesti vremenske okvire u kojima se moraju donijeti odluke i provesti postupak.

Zamjenik ministrice pravosuđe Miljenko Kovač izvijestio je zastupnike da se stečajni postupak predlaže pojednostaviti napuštanjem institucije stečajnog vijeća, te povjeravanjem svih poslova stečajnog suda stečajnom sucu.

Predlaže se i zaključenje postupka kada samo manji dio imovine nije unovčen, odnosno kada se ne može očekivati da bi on bio uspješno unovčen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za stečajnog upravitelja mogao bi biti imenovan samo odvjetnik ili bilo koji član javnog trgovačkog društva upisanog u sudski registar za obavljanje djelatnosti stečajno upraviteljske službe.

Kovač je rekao kako je dosadašnja primjena zakona pokazala da je stečajna procedura presložena, posebno zbog velikog broja stečajnih tijela, da su interesi države nedovoljno angažirano i kvalificirano zastupljeni u stečaju.

Izostala je i potrebna razina komunikacije između pojedinih državnih tijela, osobito Ministarstva gospodarstva i Državnog odvjetništva, a stečajni postupci se razvlače i postaju svrha sami sebi jer se stečajna masa u velikom dijelu potroši na pokriće troškova postupka, kazao je Kovač.

O predloženim izmjenama Stečajnog zakona u prvom čitanju raspravljaju zastupnički klubovi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara