Sabor počeo raspravu o nuklearki Krško

NA ZAHTJEV svih parlamentarnih klubova Sabor je jutros počeo raspravu o HSLS-ovu prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o potvrđivanju ugovora između hrvatske i slovenske Vlade o uređivanju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju NE Krško.

Na početku današnjeg zasjedanja predsjednik Odbora za zakonodavstvo Josip Leko izvijestio je da zbog manjka kvoruma Odbor jutros nije mogao donijeti odluku o HSLS-ovu prijedlogu, te zatražio odgodu rasprave.

Nakon kratke stanke, svi klubovi usuglasili su se da je krajnje vrijeme raspravljati o tom prijedlogu zato što je slovenski parlament nedavno ratificirao Sporazum, a i zbog saborske odluke da će Hrvatska povući ratifikaciju ako slovenska strana do kraja prošle godine ne ratificira sporazum.

Anto Đapić (Klub HSP/HKDU) upozorio je da bi svako kašnjenje s raspravom moglo biti fatalno, jer bi, po njegovim informacijama, Slovenija danas mogla donijeti diplomatsku notu o stupanju na snagu Sporazuma o nuklearki.

Damir Kajin (Klub IDS-a) ocijenio je da bi svako odgađanje rasprave o nuklearki moglo potaknuti sumnje građana da s ratifikacijom sporazuma nešto nije u redu.

S takvim su se stavovima složili i ostali parlamentarni klubovi.

Nakon usuglašavanja mišljenja klubova, predsjednik Sabora Zlatko Tomčić otvorio je raspravu o HSLS-ovu prijedlogu, te naložio Leki da najkasnije do 13 sati održi sjednicu Odbora za zakonodavstvo.

Sabor je jutros jednoglasno prihvatio Vladin prijedlog novoga zakona o proračunu, koji su u jučerašnjem prvom saborskom čitanju podržali svi parlamentarni klubovi.

Osim na državni i proračune gradova i općina, taj se zakonski prijedlog odnosi i na proračunske i izvanproračunske fondove, agencije, te trgovačka društva u kojima država ili lokalna samouprava ima odlučujući utjecaj na upravljanje.

Predviđa se i registar koji bi utvrđivao korisnike državnog i proračuna jedinica lokalne samouprave, kao i proračunska klasifikacija svih subjekata - organizacijska, ekonomska, funkcijska, lokacijska i programska.

Većinom glasova nije prihvaćen HSLS-ov prijedlog zakona o osnivanju Agencije za područja posebne skrbi, za koji je i Vlada dostavila negativno mišljenje, ističući da nisu ispunjeni dostatni razvojni uvjeti za djelovanje Agencije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara