Sabor: Podijeljenost oko slanja hrvatskih vojnika u Afganistan

PRIJEDLOG da pripadnici Hrvatskih oružanih snaga sudjeluju u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF) podijelio je večeras saborske zastupnike.

Oporba ocjenjuje da je misija u Afganistanu vrlo rizična, a stranke vladajuće koalicije sudjelovanje u mirovnim operacijama vide kao doprinos međunarodnom miru i priliku da se Hrvatska profilira kao pouzdan partner koji može odgovoriti sigurnosnim izazovima.

Oporba je upozorila da Afganistan nije stabilan, da je u njemu postavljeno više od 12 milijuna mina te da tamo još djeluju terorističke skupine.

Vladi je zamjerila da je preležerno pristupila tako važnoj odluci, ne osiguravši dovoljna jamstva za zdravstvenu zaštitu vojnika.

Zastupnici su zatražili da se prije slanja vojnika u misiju donese zakon koji bi uredio njihov status, prava i osiguranje.

Misija u Afganistanu je zahtjevna, a dvojben je njezin politički interes i korist, izjavio je Tonči Tadić (Klub HSP-a) pitajući se mora li Hrvatska ulazak u NATO plaćati životima vojnika. Tadić je rekao da je Bundestag četiri dana raspravljao o slanju njemačkih vojnika, a Hrvatski sabor to čini jedno popodne i usputno.

I Zlatka Kramarića (Klub LS-a) smeta preležeran pristup toj temi, bez prethodne stručne analize o opravdanosti misije.

Hrvatske se vojnike želi poslati u ratnu operaciju, a ne u mirovnu misiju, ustvrdio je Krunoslav Gašparić (HB), dodavši kako se to čini bez jasnih jamstava da će im se priznati vojni staž, polica osiguranja i status ratnog invalida ako budu ranjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ivan Ninić (SDP) mu je odgovorio da je u tri milijuna dolara, koliko će iz državnog proračuna biti izdvojeno za tu misiju, obuhvaćeno i 20 tisuća kuna za osiguranje svakog od hrvatskih vojnika.

Sudjelovanje hrvatskih vojnika u međunarodnim mirovnim operacijama Ninić vidi kao doprinos izgradnji međunarodnog mira i stabilnosti, te jačanju međunarodno-vojne suradnje.

Ivo Škrabalo (Libra) ocijenio je da je misija u Afganistanu odlična prilika za približavanje NATO-u i podizanje opremljenosti Hrvatske vojske.

Misija u Afganistanu vrlo je značajna jer Hrvatsku profilira kao pouzdanog partnera koji može odgovoriti većim sigurnosnim izazovima, a Hrvatska time potvrđuje opredijeljenost za ciljeve antiterorističke koalicije, izjavio je Stjepan Živković (HSS).

Zamjenik ministra obrane Zlatko Gareljić netočnim je ocijenio tvrdnje da je riječ o ratnoj operaciji, no potvrdio je da je riječ o misiji visokog stupnja rizičnosti. Cilj je misije, kaže, uspostava sigurnosnih struktura i obnova ratom poharane zemlje, a ima i humanitarni karakter.

Gareljić je rekao da misija nije ni klasična UN-ova, niti klasična NATO-ova misija, iako je utemeljena na Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a i uz punu potporu NATO-a.

U misiji ISAF-a, u kojoj Hrvatska kani sudjelovati s vodom Vojne policije od 44 pripadnika, sudjeluje oko 4800 pripadnika iz 23 zemlje. Misija se odvija u Kabulu i okolici, rekao je Gareljić.

O slanju hrvatskih vojnika u Afganistan Hrvatski će sabor glasovati idućih dana, u nastavku 26. sjednice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara