Sabor podržao porezne olakšice na nekretnine

VLADIN prijedlog da se građanima koji kupuju prvi stan i tako rješavaju stambeno pitanje, omogući da ga kupe bez plaćanja 5-postotnog poreza na promet nekretnina, dobio je danas podršku klubova zastupnika u Hrvatskom saboru.

No, dio klubova, npr. Klub IDS-a, upozorio je da će na taj način biti zakinuti, ionako osiromašeni, proračuni općina i gradova.

Naime, 40 posto prihoda od poreza na promet nekretnina pripada državi, a 60 posto općinama i gradovima, a procjene govore da će se, oslobođenjem dijela građana od tog poreza, proračuni općina i gradova smanjiti za oko 95 milijuna kuna.

Neplaćanje tog poreza Vlada je povezala s nekoliko uvjeta, među ostalim i veličinom stana ovisno o broju članova obitelji. Tako bi npr. samac bez plaćanja poreza mogao kupiti stan do 50 kvadrata, dvije osobe do 65 kvadrata, četiri do 90 kvadrata.

Osobe koje kupe jednosobni stan na ovaj će način od države ´gratis´ dobiti kupaonu ili sobu, ocijenio je Ante Markov (HSS)

No, dio klubova, među njima i Klub SDP-a, zauzeo se da se porez plaća samo na ´višak´ kvadrata. Npr. obitelj s četiri člana koja kupi stan od 120 kvadrata porez bi platila na samo 30, ilustrirao je prijedlog Kluba Tonči Žuvela.

Jure Radić (HDZ) kaže da nije isto kupuje li prvi stan par umirovljenika ili mladi bračni par koji planira djecu, pa predlaže da se mladim parovima dade povlastica kupnje stana do 90 kvadrata.

HDZ se zauzima da se olakšice daju i onima koji sami grade vlastite, odnosno kupuju dijelom dovršene kuće. Kod gradnje nove kuće trebalo bi definirati vrijednost zemljišta na koje se ne bi plaćao porez, kaže Radić i predlaže da to bude 300.000 kuna.

Vladin je uvjet da se stan ili kuća za koji se dobije povlastica ne može prodavati pet godina, no zastupnici se s tim ne slažu.

To bi dodatno destimuliralo mlade da imaju djecu, smatra Vesna Škare Ožbolt (Klub DC-a), a HSS-ovac Markov predlaže da se porez ne plaća kod promjene stana zbog povećanja broja članova obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povlasticu neplaćanja poreza na promet nekretnina ne bi mogle iskoristiti osobe koje već imaju vlastiti stan ili kuću, odnosno vikendicu, kao ni osobe koje kupuju nove stanove, jer su oni u sustavu PDV-a, a ne poreza na promet nekretnina.

O predloženom zakonu glasovat će se u nastavku 26. sjednice.

 

MINUTOM šutnje za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, Hrvatski sabor jutros je nastavio 26. sjednicu.

Prisjetimo se nakratko onoga što je prvi demokratski izabrani predsjednik učinio za neovisnost Hrvatske i odajmo mu dužnu počast, rekao je predsjednik Sabora Zlatko Tomčić u povodu jučer navršene treće obljetnice Tuđmanove smrti.

Bez Vladina predstavnika i za raspravu zainteresiranih zastupnika Sabor je ´odradio´ odluku da se u mirovnu misiju Ujedinjenih naroda u Zapadnoj Sahari (MINURSO) upute dva časnika hrvatskih Oružanih snaga. Njihova bi misija trajala godinu dana, a u Zapadnoj bi Sahari boravili kao promatrači.

O toj odluci glasovat će se idućih dana.

Bez zainteresiranih zastupnika, Sabor je odradio i predložene izmjene Zakona o prikupljanju podataka po osiguranicima o obveznim doprinosima, porezu na dohodak i prirezu poreza na dohodak.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić najavio je raspored saborskog rada za ovaj tjedan, posljednji redovni tjedan u ovoj godini.

Po tom rasporedu zastupnici će sutra raspravljati o konačnoj verziji novog ustavnog zakona o pravima nacionalnim manjinama,a u petak o zakonu o jednokratnom porezu na imovinu, popularno nazvanom zakonu o kaznenom porezu na tajkune.

Sabor redovno godišnje zasjedanje završava 15. prosinca, no veliki su izgledi da se zastupnici do konca godine okupe još jednom - na izvanrednoj sjednici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara