Sabor podržao prijedlog Zakona o željeznici u prvom čitanju

HRVATSKI sabor je na početku današnjeg zasjedanja jednoglasno prihvatio Vladin prijedlog zakona o željeznici u prvom čitanju

Tim se zakonskim prijedlogom određuje način transformacije željezničkog sustava, koji se ukidanjem monopola mora prilagoditi ulasku Hrvatske u EU, što znači da se od 2005. u Hrvatskoj uvodi mogućnost većeg broja željezničkih prijevoznika.

Zakon bi stupio na snagu 1. siječnja 2005., a do ulaska Hrvatske u EU regulator tih promjena bilo bi Ministarstvo pomorstva, prometa i veza.

Nakon što zastupnici nisu podržali zaključak Odbora za promet o prihvaćanju Programa financiranja upravljanja lokalnim prugama i primanju na znanje Plana poslovanja HŽ-a od 2003. do 2007., predsjednik Sabora Zlatko Tomčić odredio je stanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, za zaključak Odbora glasovalo je 39 zastupnika, 34 ih je bilo protiv, a četiri suzdržana - rezultat glasovanja bio je 39 prema 39.

No, zastupnici su zatim većinom glasova podržali zaključak Odbora za financije da se obveže Vlada da osigura provedbu Programa financiranja lokalnih pruga, što je Tomčić ocijenio besmislenim jer prethodno nije prihvaćen Program.

Stoga je odredio stanku i pozvao predsjednike parlamentarnih klubova na konzultacije kako bi se ponovilo glasovanje.

(Hina) tr mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara