Sabor potvrdio Sporazum o sprječavanju širenja nuklearnog oružja

Hrvatski sabor današnje je zasjedanje počeo glasovanjem o više ranije raspravljenih točaka, te potvrdio Sporazum sa SADom o suradnji u sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje te promicanju obrambenih i vojnih odnosa.

Svrha sporazuma, zaključenog između hrvatske i vlade SAD-a u veljači ove godine, je podizanje i održavanje sposobnosti oružanih snaga za prevenciju i sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje na način da se hrvatske oružane snage osposobe za sprječavanje neovlaštenog transfera, tranzita i transporta takvog oružja.

Također, hrvatske oružane snage osposobile bi se za otklanjanje posljedica i utvrđivanje počinitelja takvih kaznenih djela, te upravljanje u kriznim situacijama.

Sabor je potvrdio i Sporazum o otvorenom nebu, koji predviđa nadgradnju sustava za kontrolu konvencionalnog naoružanja, i predviđa uključenje hrvatskog sustava u međunarodnu kontrolnu mrežu. Sporazum predviđa otvaranje cjelokupnog teritorija svih država potpisnica za motrilačke letove, uključujući dosadašnja područja zabrane letova, a sve iz razloga nacionalne sigurnosti.

Podržano je i Izvješće o sudjelovanju RH u mirovnim misijama UN-a, o kojemu je Sabor glasovao na stari način - ručno, jer se jednom od zastupnika 'zaglavio' identifikacijski ključić na sustavu za elektroničko glasovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povratkom na elektronički način glasovanja, Sabor je prihvatio izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se, za vrijeme trajanja njegova zastupničkog mandata, uskrati skidanje imuniteta zastupniku SNS-a Milanu Đukiću zbog tužbe za klevetu.

Prihvaćen je i zakonski prijedlog o potvrđivanju Protokola o suradnji u sprječavanju onečišćavanja s brodova (i u slučajevima opasnosti), suzbijanja onečišćavanja Sredozemnog mora. Pritom je prihvaćen zaključak HSP-a da Vlada pokrene diplomatsku inicijativu da se Jadran proglasi osjetljivim morskim područjem, odnosno da dobije status mediteranskog zaštićenog područja.

Sabor je većinom glasova prihvatio Izvješće o radu Odbora za predstavke i pritužbe, koji je u prošloj godini zaprimio 939 pritužbi građana, uglavnom iz područja stambeno-komunalne problematike, te kršenja imovinskih, socijalno-zdravstvenih i radnih prava.

Prihvaćeno je i Izvješće o provedbi Zakona o pravima branitelja u prošloj godini, uz zaključak HDZ-a da Vlada u roku od 30 dana Sabor izvijesti o rješenju problematike izgrađenih, a ne dodijeljenih stanova za branitelje i ratne stradalnike.

Sabor nastavlja rad objedinjenom raspravom izvješćima o reviziji poslovanja HRT-a, radu Upravnog vijeća i Vijeća za radio i televiziju, te o gledanosti HTV-a i slušanosti Hrvatskog radija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara