Sabor prekinuo sjednicu zbog istupa Ive Lončara

SABORSKA sjednica danas je dva puta prekinuta zbog istupa nezavisnog zastupnike Ive Lončara koji je predsjednika Sabora i predsjedavajućeg sjednicom Zlatka Tomčića optužio "za kršenje Poslovnika", a predsjednika Kluba zastupnika HSS-a Luku Trconića "da je stari udbaš".

Nakon izglasavanja izmjena Izbornog zakona Ljubo Ćesić Rojs (HDZ), rekao je da Tomčića želi izvijestiti o kako je rekao navodnoj "ugroženosti Hrvatske od obavještajnih službi Republike Srpske".

Tomčić ga je upozorio da krši Poslovnik i da ga o tome može izvijestiti naknadno, na što se Lončar uključio u raspravu, rekavši da je Ćesiću neopravdano oduzeo riječ, i da krši Poslovnik.

Rasprava između Tomčića i Lončara, o tome tko od njih dvojice krši Poslovnik, završila je tako da je Tomčić Lončaru najprije oduzeo riječ, a potom ga je zbog rasprave koja je prerasla u svađu, isključio sa sjednice.

Kako Lončar nije želio napustiti dvoranu, Tomčić je odredio polusatnu stanku.

Nakon stanke Lončar se s ostalim zastupnicima vratio u dvoranu i u ruci držao pločicu za povredu Poslovnika. Tomčić se na to nije obazirao i otvorio je raspravu o HSLS-ovim prijedlozima izmjena Zakona o matičnom broju i osobnoj iskaznici.

"Nemojte se tako bahato ponašati, već zadržite dignitet Sabora", dobacio mu je Lončar iz saborske klupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tomčić mu je rekao da je isključen sa sjednice, a Trconić je u ime Kluba zastupnika HSS-a zatražio stanku do 15 sati ustvrdivši da "Lončaru očito treba više vremena da se pribere".

"Kojim pravom mene stari udbaš vrijeđa", uzvratio je Lončar i dovikujući zastupnike pozvao da progovore jer da se to sutra može dogoditi i njima.

Spreman sam poginuti, ali sjednica se neće nastaviti, uzviknuo je danas poslijepodne u Sabornici nezavisni zastupnik Ivo Lončar, čiji je treći današnji istup doveo do prekida današnjeg saborskog zasjedanja.

Uvidjevši da nema uvjeta za nastavak sjednice predsjedavajući Baltazar Jalšovec (Libra) prekinuo je sjednicu i nastavak najavio za sutra ujutro.

Spor koji je u prijepodnevnom zasjedanju nastao između predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, koji je predsjedavao sjednicom i Lončara, a zbog čega je sjednica već bila prekinuta, u nastavku je pokušao razriješiti Luka Trconić. On je u ime Kluba HSS-a predložio da spor između Tomčića i Lončara o tome tko krši saborski Poslovnik u iduća 24 sata riješi Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a da se sjednica nastavi.

No, Lončar je iz saborske klupe dobacio da neće dozvoliti nastavak sjednice dok mu se Tomčić ne ispriča za, kako je rekao "nasilništvo i primitivizam", te učestalo kršenje Poslovnika.

"Ako Tomčić krši Poslovnik onda ću ga kršiti i ja! Jedino možete u mene pucati, ali neću dozvoliti da se sjednica nastavi", vikao je Lončar.

Predsjedavajući Jalšovec savjetovao mu je da se na početku sutrašnjeg zasjedanja obrati Tomčiću, na što je Lončar uzviknuo - spreman sam ovdje poginuti, ali sjednica se neće nastaviti!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara