Sabor prihvatio nacrt ustavnih promjena

Tekst: F.M.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)


HRVATSKI sabor prihvatio je danas nacrt ustavnih promjena, a potpredsjednik te institucije i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks rekao je da se dugo radilo na teškim kompromisima te da bi novi Ustav mogao biti izglasan već u srijedu.

Sabor je nacrt podržao sa 123 glasa za, dva suzdržana i tri protiv, a rasprava i dogovori trajali su cijelo jutro. Najviše debate bilo je oko referenduma. SDP je još ranije podnio amandman u kojemu je tražio da se prag za raspisivanje referenduma s 10 posto potpisa birača spusti na pet posto. Dragutin Lesar tražio je da prag bude dva posto.

Po SDP-ovom prijedlogu, za raspisivanje referenduma ne bi više bilo potrebno skupiti 450, nego 225 tisuća potpisa. Šeks je jučer najavio da će Odbor podržati SDP-ov amandman, ali to danas nije bilo tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ odbacio prijedloge

Odbor je odbacio i SDP-ov i Lesarov prijedlog, ali je ostavio mogućnost da se do glasovanja o konačnom prijedlogu ustava to pitanje doradi i ipak riješi. HDZ-ov argument je da ne želi smanjivati broj potrebnih potpisa da na taj način ne bi narušio ozbiljnost referenduma, a SDP vjeruje da trenutni zakon onemogućava građansku akciju traženja tog instrumenta.

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, rekao je da je uvjeren kako se radi o privremenom nesporazumu i kako se nada da će se on razriješiti dok ne bude donesen konačan tekst Ustava.

HDZ-u je SDP-ova potpora neophodna za provođenje ustavnih promjena, koje su preduvjet za ulazak u EU, budući da je za donošenje novog Ustava potrebna dvotrećinska većina u Saboru. Konačni prijedlog ustavnih promjena trebao bi se u saborskoj proceduri naći sljedeći tjedan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara