Sabor prihvatio svih pet Vladinih amandmana na prijedlog proračuna za 2003.

Hrvatski sabor je danas većinom glasova prihvatio svih pet vladinih amandmana na državni proračun za iduću godinu, kojima se, po riječima ministra financija Mate Crkvenca, planira uštediti ukupno 435 milijuna kuna, od čega 160 milijuna u izdacima za plaće.

Proračunski rashodi, uključe li se u njih i otplate inozemnih zajmova u idućoj bi godini, prema predloženom proračunu iznosili oko 87,8 milijardi kuna.

Ministar Crkvenac izvijestio je da se, u odnosu na prvi prijedlog proračuna, predožene proračunske stavke uspjelo smanjiti za 43,5 milijuna kuna, te da se prvim vladinim amandmanom deficit proračuna opće države želi zadržati na pet posto kao graničnoj točki.

Želimo smanjiti zaduženost za iznos ušteda i to je rezultat vladinog amandmana, rekao je Crkvenac.

U tom je amandmanu, rekao je, obuhvaćen i dio od 61 zastupničkog amandmana kojima se zahtijevaju uštede države.

Klub HDZ-a taj vladin amandman nije prihvatio jer je, kako je rekla Jadranka Kosor, nelogično da se štedi na razminiravanju, a s druge strane povećava iznos za poslove Sabora. Neprihvatljivo je i, dodala je, povećanje sredstava za Ministarstvo vanjskih poslova jer su, smatra, rezultati hrvatske diplomacije vrlo siromašni.

Drugi vladin amandman odnosi se na sredstva predviđena za reforme i u nizu ministarstava od poljoprivrede i pravosuđa do prosvjete i znanosti.

Tom su se amandmanu žestoko usprotivili oporbeni HSP/HKDU, HSLS, HDZ, te IDS, smatrajući da predložena raspodjela sredstva za reformske zahvate nije pravilno i jasno učinjena.

Tonči Tadić (Klub HSP/HKDU) zatražio je od Vlade da pojasni zbog čega je predvidjela 339 milijuna kuna za poticanje brodskih i brzobrodskih linija, jer, kako je rekao, nije jasno naznačeno za koje linije, otoke i brodare, te u kojem iznosu. Nerazumljivim smatra i povećanje na 200 milijuna kuna za usluge platnog prometa, te podjelu novca za razvitak i poticanje poljoprivredne proizvodnje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Glavan (Klub HSLS) također nelogičnim smatra toliko povećanje iznosa za usluge platnog prometa, upitavši zna li Vlada koliko se stanova i škola za te novce može izgraditi na područjima od posebne državne skrbi.

Damir Kajin (Klub IDS-a) upozorio je da Istarska županija nikada nije bila u proračunu manje zastupljenija nego ove godine, samo s 46 milijuna kuna. Najavio je da će odustati od svojih 95 amandmana ako ih Vlada prihvati barem pet.

Klub HDZ-a protiv je vladina amandman zbog, kako je kazao Drago Krpina, neprihvatljivog pristupa prema poljoprivredi i poljoprivrednicima, posebno jer je za 111 milijuna kuna smanjila poticaje za poljoprivredu u odnosu na prošlu godinu.

Pritom je Ministarstvo poljoprivrede optužio da taj novac želi zadržati sa sebe kako bi ga bez nadzora Sabora moglo koristiti na diskrecioni način u predizbornoj godini.

Sabor je bez rasprave prihvatio treći Vladin amandman, kojim se predviđa ušteda od 160 milijuna u izdacima za plaće, kao i četvrti koji razrađuje promjene u primicima i izdacima Hrvatskih autocesta (smanjenje za 200 milijuna kuna), a u okvirima koji, obrazlaže Vlada, neće dovesti u pitanje intenzivnu aktivnost u izgradnji cesta.

Petim amandmanom Vlada planira uštede od 238 milijuna kuna za ulaganja ´Hrvatskih cesta´. Planirane uštede na tom amandmanu i smanjenje planiranih investicijskih ulaganja u izgradnju autoceste Zagreb-Split izazvale su reakciju zastupnika HDZ-a.

HDZ to smatra neprihvatljivim jer će, kako tvrdi Drago Krpina, uzrokovati daljnji porast nezaposlenosti i ugroziti radove na autocesti.

Sabor nakon stanke nastavlja rad raspravom i glasovanjem o ukupno 427 zastupničkih amandmana na prijedlog proračuna za 2003.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara