Sabor: Prijedlog Zakona o privatizaciji vraćen u prvo čitanje

HRVATSKI sabor danas je većinom glasova zastupnika odlučio jučerašnju raspravu o novom zakonu o privatizaciji proglasiti prvim saborskim čitanjem, ne prihvativši tako Vladin prijedlog da se o predloženom zakonu raspravlja po hitnom postupku.

Takav zaključak predložio je Odbor za gospodarstvo, a proizašao je iz jučerašnje rasprave, u kojoj su se gotovo svi parlamentarni klubovi usuglasili da se taj, za hrvatsko gospodarstvo vrlo bitan zakon, ne smije donositi na zadnjoj sjednici Sabora u ovom sazivu i u predizborno vrijeme.

Oznaka hitnosti skinuta je i s popratnih prijedloga zakona o hrvatskom imovinskom fondu, koji bi preuzeo poslove Hrvatskog fonda za privatizaciju, te o izmjenama Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

Većinom glasova Sabor je izglasao Zakon o normizaciji kojemu je cilj tehničko usklađivanje hrvatskih normi sa smjernicama EU po jedinstvenom postupku, čime bi se otklonile tehničke prepreke u slobodnom kolanju roba i usluga na tržištu te zaštitili potrošači od loših proizvoda i usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predviđeno je osnivanje nacionalnog normirnog tijela koje bi pripremalo i izdavalo norme, predstavljalo ih pred europskim institucijama i brinulo se za njihovu provedbu.

Donesen je i Zakon o mjeriteljstvu kojim se uređuje zaštita potrošača i okoliša od pogrešnih mjerenja, također u skladu sa smjernicama EU.

U Hrvatskoj trenutno postoji pet državnih etalona akreditiranih prema europskim normama (za masu, gustoću, temperaturu, tlak i duljinu), a priprema ih se još nekoliko (za silu, električnu jačinu, tlak zraka).

Zakon predviđa osnivanje nacionalne mjeriteljske ustanove i inspekcije.

Izglasano je i nekoliko odluka - Gordana Lukač-Koritnik imenovana je pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, a Gordana Bračić-Ružić zamjenicom pravobranitelja za djecu. Članom Komisije za vrijednosne papire imenovana je Vidonija Miletić-Plukavec.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara