sabor: rasprava o prijedlogu osnivanja agencije za područja posebne državne skrbi

Osnivanjem Agencije za područja posebne državne skrbi pridonijelo bi se bržem gospodarskom oporavku i zapošljavanju na tim područjima, istaknuo je zastupnik Želimir Janjić predstavljajući u poslijepodnevnom dijelu saborske sjednice HSLSov zakonski prijedlog o osnivanju Agencije.

Zadaće Agencije bile bi poticanje razvoja povoljne poduzetničke klime na područjima od posebne državne skrbi, savjetovanje jedinica lokalne uprave, udruga i drugih organizacija, promicanje kvalitetnih gospodarskih projekata, kao i osiguravanje sredstva za njihovo provođenje.

Agencija, čije bi sjedište bilo u Vukovaru, također bi poticala povezivanje poduzetnika, te davala preporuke Vladi kako da unaprijed gospodarstvo kroz posebne poticajne mjere, rekao je Janjić.

Iako je Vlada već uložila dosta sredstava u obnovu kuća i infrastrukture na tim područjima, zakazala je u obnovi gospodarstva i poticanja zapošljavanja, naglasio je Janjić. Dodao je da ljudi na tim područjima nikad nisu lošije živjeli.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Tušek (Klub SDP-a) nije podržao osnivanje Agencije. Odbacio je tvrdnje da Vlada ništa nije učinila na poboljšanju gospodarskog stanja na područjima od posebne državne skrbi, navodeći da su, među ostalim, smanjene obveze poreznih obveznika s tog područja, a posebice za područje Vukovara, da su otpisana neka dugovanja, poboljšana prometna povezanost, osnovana podunavska slobodna zona, reaktivirana vukovarska luka itd.

Nepotrebnim osnivanje Agencije za područja posebne državne skrbi smatra i Marijan Maršić (Klub HSS-a) tvrdeći da njezin posao mogu obavljati već osnovana tijela.

Branimir Glavaš (Klub HDZ-a) podržao je osnivanje Agencije kao dobru namjeru, no izrazio je sumnju u uspjeh te inicijative, odnosno da će njezino utemeljenje promijeniti, kako je rekao, alarmantno stanje na područjima od posebne državne skrbi. Dodao je da HDZ podržava inicijative za poboljšanje stanja na tim područjima i predlaže da se postojeća tijela aktivnije uključe u rješavanje njihovih problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara