Sabor: Rasprava o socijalnoj mirovini

REAGIRAJUĆI na tijek rasprave o prijedlogu izmjena zakona o socijalnoj mirovini u nastavku 7. sjednice Hrvatskog sabora, zastupnik Pero Kovačević, u ime Kluba HSP-a, rekao je kako bi se "saborska rasprava o socijalnoj mirovini trebala voditi u pučkim kuhinjama ili na tržnicama prije zatvaranja, a ne birokratski i demagoški u sabornici".

Velika većina zastupnika u raspravi je istaknula da socijalno najugroženijim hrvatskim građanima treba sačuvati dostojanstvo.

Dragica Zgrebec (Klub SDP-a) očekuje da će gospodarski rast povećati plaće i mirovine, pa da stoga uvođenje socijalne mirovine ne bi trebalo dovoditi u pitanje.

Najavila je da će SDP podržati taj prijedlog u prvom čitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Valter Drandić (Klub IDS-a) također je najavio da će podržati taj prijedlog jer bi se, po njegovu sudu, sredstva mogla relativno lako namaknuti, pa od Vlade očekuje cjelovit prijedlog rješenja.

Ljubica Lalić (Klub HSS-a) kazala je da bi za oko 58 tisuća socijalno najugroženijih građana trebalo osigurati oko 320 milijuna kuna godišnje. Pozvala je zastupnike na suosjećanje s njima svaki put kada kupuju luksuznu robu, konzumiraju skupa pića ili bespotrebno putuju. Odbijanje prijedloga značilo bi odbijanje 58 tisuća građana i stoga će HSS podržati takav prijedlog, kazala je .

Marko Turić (Klub HDZ-a) rekao je da je socijalna mirovina nedvojbeno potrebna, no da treba provesti analize i sagledati prijedlog u cjelini, pa ga sada ne može podržati.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara