Sabor raspravio predloženi Zakon o civilnoj službi

HRVATSKI sabor danas je raspravio konačni prijedlog Zakona o civilnoj službi po kojem vojni obveznici zbog prigovora savjesti, odnosno moralnih ili vjerskih razloga, ne bi služili šestomjesečni vojni već osmomjesečni civilni rok u određenim poduzećima ili ustanovama.

Od parlamentarnih klubova koji su sudjelovali u raspravi, klubovi Libre i HSS-a podržali su donošenje zakona, dok je HDZ bio protiv. Luka Bebić (Klub HDZ-a) upozorio je da se od uvođenja tog instituta drastično povećao broj mladih ljudi koji upućuju zahtjeve za civilnu službu, što bi, tvrdi, u budućnosti moglo ugroziti hrvatski obrambeni sustav.

´Mladi se već pitaju tko je lud služiti vojni rok´, rekao je Bebić i ocijenio da civilni rok nije prikladna zamjena za vojni. Istaknuo je i da nisu jasni uvjeti koji se trebaju ispuniti za civilno služenje, a što omogućava razne zlouporabe, odnosno da se pod lažnim izgovorom moralnih ili vjerskih načela izbjegava obvezno služenje vojnog roka.

Jozo Radoš (Klub Libre) potvrdio je da se od 1999. do svibnja prošle godine za 30 puta povećao broj zahtjeva za civilnu službu, što smatra pozitivnim pomakom Hrvatske.

´Hrvatska se nalazi u povoljnoj sigurnosnoj situaciji koja će biti još bolja i ne moramo ljude prisiljavati da služe vojsku, a sposobnost obrane zemlje niti nije snažno vezana uz broj vojnika´, ustvrdio je Radoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od Vlade je zatražio izvješće o trendu povećanja broja zahtjeva za civilno služenje kako bi se usporedilo koliko mladića godišnje služi vojni, a koliko civilni rok.

Upozorio je da u zakonu nedostaju mehanizmi za njegovo provođenje i nadzor, posebno u vezi s ovlastima osoba koje nadziru rad ´civilnih ročnika´.

Stjepan Živković je u ime Kluba HSS-a podržao donošenje zakona, a posebno je pohvalio odredbu da se civilni rok služi u mjestu boravka ili mjestu koje mu je najbliže.

Zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač rekao je da se civilna služba može služiti u poduzećima, ustanovama i tijelima lokalne samouprave, a što će posebnim pravilnikom propisati ministar rada i socijalne skrbi.

Istaknuo je da civilno služenje traje osam mjeseci i obavlja se osam sati dnevno, a zahtjev za civilno služenje, o kojemu odlučuje posebno povjerenstvo, može se uputiti u bilo koje doba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara