Sabor raspravio zakonske prijedloge o državnim potporama i carinskom zakonu

HRVATSKI Sabor raspravio je danas dva vladina konačna zakonska prijedloga o državnim potporama i o izmjenama Carinskog zakona, koje su podržali svi parlamentarni klubovi.

Zamjenik ministra financija Damir Kuštrak rekao je da se zakonom o potporama želi stvoriti transparentan uvid u područje državnih potpora, čime će se baviti postojeća Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Bitnim je ocijenio da se državne potpore upravno razdvoje ovisno o vrsti, zatim utvrđivanje ciljeva za dodjelu potpora - horizontalnih, regionalnih i sektorskih, te podjelu potpora na pomoći, subvencije i donacije.

Ljubica Lalić (Klub HSS-a) izrazila je zabrinutost za gospodarski razvitak posebno siromašnijih krajeva, ali i nadu da će državne potpore po novom zakonu pomoći da se ti krajevi gospodarski uzdignu.

Ivica Buconjić (Klub HDZ-a) pozitivno je ocijenio uređenje sustava državnih potpora, ali zamjerio što se zaštita tržišnog natjecanja, kako je rekao, provodi po diktatu međunarodne zajednice.

Grubim primjerom zlouporabe državnih potpora smatra vladinu potporu riječkom brodogradilištu ´Viktor Lenac´, koja je, tvrdi, bila dana po neusklađenim zakonskim kriterijima.

Jadranko Mijalić (Klub HSLS-a) zauzeo se za nužnu suradnju Agencije i Ministarstva poljoprivrede glede nadzora i planiranja potpora u poljoprivredi. Pozdravio je odredbu po kojoj ravnatelj i zaposlenici Agencije zbog sukoba interesa ne mogu biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava.

Parlamentarni klubovi podržali su i predložene zakonske izmjene Carinskog zakona, kojim bi se hrvatski carinski sustav uskladio sa sustavima država Europske unije.

U odnosu na prvo saborsko čitanje Vlada je prihvatila preciznije definirati obveznika davanja jamstava u provoznom postupku i u tom smislu, zajedničkoj odgovornosti obveznika, prijevoznika i primatelja robe.

Predviđa se da se u prekršajnim postupcima oduzima sva roba koja nije prijavljena na carini.

Vlada nije prihvatila prijedlog produženja rokova za privremeni uvoz s 24 na 33 mjeseca, jer, rekao je Kuštrak, međunarodni ugovori i konvencije određuju maksimalni rok od 24 mjeseca.

Sabor je u prvom čitanju raspravio i prijedlog zakona o proračunu, koji se, osim na državni i proračune gradova i općina, odnosi i na proračunske i izvanproračunske fondove, agencije, te trgovačka društva u kojima država ili lokalna samouprava ima odlučujući utjecaj na upravljanje.

Prijedlog su podržali svi parlamentarni klubovi koji su sudjelovali u raspravi.

U poslijepodnevnom dijelu sjednice Sabor će raspravljati o HSLS-ovu prijedlogu zakona o osnivanju Agencije za područja posebne državne skrbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara