Sabor raspravlja o izmjenama zakona o sprječavanju sukoba interesa

HRVATSKI sabor danas je 4. sjednicu nastavio objedinjenom raspravom o tri prijedloga izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti Vlade, HSP-a te HNS/PGS/IDS/Libra.

Svim predloženim izmjenama predviđa se brisanje zakonskog limita po kojem dionice ili udio u vlasništvu moraju prijaviti isključivo dužnosnici s 25 postotnim i većim udjelom ili dionicama.

Prema tome, svi državni dužnosnici koji u vlasništvu imaju dionice ili udjele u tvrtkama u vlasništvu ili većinskom vlasništvu države moraju ih prijaviti Povjerenstvu, bez obzira na visinu tih dionica ili udjela.

Predviđeno je i proširenje kruga državnih dužnosnika koji se mogu naći u sukobu interesa - da se uvrste župani, zamjenici župana, gradonačelnici i njihovi zamjenici te načelnici općina, a Vlada predlaže i veće kazne za dužnosnike koji ne ispune imovinske kartice, sa sadašnjih tisuću kuna na tri do pet tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako je HSP predlagao da se iz zakona izuzmu gradonačelnici i načelnici općina, Slaven Letica je najavio da će Klub HSP-a povući iz saborske procedure svoj prijedlog kako bi se, rekao je, iz tri prijedloga izradio jedan kvalitetan.

HNS-ovac Dragutin Lesar je, predstavljajući zajednički prijedlog četiri kluba, zamjerio vladajućoj većini jer nije dozvolila da se o predloženim izmjenama raspravlja po hitnom postupku, upitavši postoji li stvarno politička volja za donošenjem ovih izmjena.

O predloženim zakonskim izmjenama raspravljaju parlamentarni klubovi.

(Hina) xtr yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara