Sabor raspravlja o Kaznenom zakonu

HRVATSKI sabor na početku ovotjednog zasjedanja raspravlja o konačnom prijedlogu izmjena Kaznenog zakona, koji, među ostalim, predviđa opće pooštrenje kazni te uvođenje kazne doživotnog zatvora.

Ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević-Marinović navela je kako je osnovni cilj predloženih zakonskih izmjena rasterećenje pravosuđa, koje bi se ubuduće trebalo baviti "doista teškim kaznenim djelima".

Predložene izmjene trebale bi omogućiti brže postupke i stvoriti efikasnije sudstvo, kazala je ministrica Antičević-Marinović, naglašavajući kako kazneno pravo ne smije postati sredstvo državnog terora, ali da ne smije biti ni preblago.

Uz pooštrenje kazni, u općem dijelu predloženih izmjena predviđeno je i produljenje općih rokova zastare.

Vlada je odustala od inkriminacije zaštite institucije Predsjednika Republike, no ostala je kod prekršajnog kažnjavanja za posjedovanje manje količine droge za osobnu uporabu.

Ministrica je pojasnila da se tako pravosuđe neće iscrpljivati na ovisnicima, a mladež kazneno evidentirati, nego će se osloboditi sudovi da se efikasno bave kažnjavanjem narko-dilera, što im, kaže, do sada nije uspijevalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predložene izmjene predviđaju oštrije kazne i za neisplatu plaća u zakonskom roku, te odbijanje vraćanja radnika na posao unatoč pravomoćnoj sudskoj odluci. Za takva je kaznena djela predviđena zatvorska kazna do dvije godine.

Izmjene predviđaju značajno pooštrenje kazni za kibernetički kriminal, u skladu s Međunarodnom Konvencijom o kibernetičkom kriminalu.

Uvode se nova kaznena djela na tom području, koja pokrivaju neovlaštenu uporabu tuđih podataka, slanje malicioznih kompjuterskih programa, tzv. virusa itd.

Suce i pravosudne dužnosnike po predloženom bi se moglo kazneno goniti za kršenje Zakona o kaznenom postupku.

Ministrica Antičević-Marinović odbacila je tvrdnje da će takva mjera omogućiti šikaniranje pravosudnih dužnosnika, ocjenjujući da je podlogu za šikaniranje sudaca stvorilo upravo izostavljanje precizno određenih granica odgovornosti pravosudnih dužnosnika.

(Hina) ibob/um az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara