Sabor raspravlja o Zakonu o telekomunikacijama

HRVATSKI sabor počeo je raspravu o prijedlogu zakona o telekomunikacijama, koji bi, među ostalim, trebao stvoriti pretpostavke za liberalizaciju telekomunikacijskog (TK) tržišta i zaštitu korisnika TK usluga.

Zakonom je predviđeno osnivanje jedinstvenog regulatornog tijela - Agencije za telekomunikacije, koja će zamijeniti dosadašnje Vijeće i Zavod za telekomunikacije.

Za razliku od dosadašnjih regulatornih tijela, članovi Agencije svoju bi dužnost obavljali isključivo profesionalno, a imenovao bi ih i razriješavao Hrvatski sabor.

Predviđa se i mogućnost otvaranja fiksne mreže za konkurenciju, ali tek 2005., kako je određeno ugovorom s Deutche Telekomom, većinskim vlasnikom HT-a.

Tu su odredbu društva za zaštitu potrošača okarakterizirala kao produženje monopola HT-u, usprkos ugovoru s WTO-om, kojim je otvaranje za konkurenciju fiksne mreže omogućeno od početka ove godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz uređivanje TK tržišta, novi bi zakon omogućio i zaštitu korisnika TK usluga, a operateri će korisnicima morati dostaviti podroban ispis računa, poslati mu jednu opomenu prije isključivanja telefona, obavijestiti ga o unosu njegovih osobnih podataka u imenik.

Uvodi se i obveza TK operatorima da, o vlastitom trošku, nabave opremu za praćenje i snimanje telefonskih poziva, a prikupljene podatke u svakom trenutku moraju ustupiti obavještajnim službama, na njihov zahtjev.

Predloženi zakon pred zastupnicima je u hitnoj saborskoj proceduri, budući da se njime regulacija TK tržišta usklađuje s europskim standardima.

(Hina) ibob/tr ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara