Sabor: Različito o prijedlogu za trogodišnji rodiljni dopust

VLADIN prijedlog za vraćanje trogodišnjega rodiljnog dopusta majkama blizanaca i s troje i više djece i u pojedinačnoj je raspravi naišao na podijeljena mišljenja saborskih zastupnika vladajući ga podupiru kao prvi korak da se zaustave negativni demografski trendovi, a oporba ga uglavnom ocjenjuje konzervativnim i parcijalnim.

Oporbeni zastupnici i u pojedinačnoj su raspravi tvrdili da predložena mjera neće potaknuti natalitet, a da bi mogla ženu dovesti u nepovoljan položaj na tržištu rada.

SDP-ovi zastupnici predlagali su da se umjesto vraćanja trogodišnjeg rodiljnog dopusta ukine ograničenje plaće koju majka dobiva za vrijeme osnovnog rodiljnog dopusta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željka Antunović (SDP) upozorila je na pogrešno tumačenje statističkih podataka koji govore o porastu udjela trećeg djeteta u ukupnu broju novorođenih nakon uvođenja trogodišnjeg rodiljnog dopusta 1996. te padu broja novorođene djece nakon ukidanja te mogućnosti. Antunović tvrdi da oni koji te podatke predstavljaju kao rezultat pronatalitetne politike prešućuju činjenicu da su prije nego je ukinut trogodišnji dopust kao novorođena djeca evidentirala i ona djeca koju su izvan Hrvatske rodile hrvatske državljanke.

Oporbeni zastupnici od Vlade su više puta zatražili da što prije izradi cjelovitu strategiju pronatalitetne politike.

Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je da predloženo vraćanje trogodišnjeg dopusta nije socijalna mjera, nego da treba poslužiti rješavanju prioritetnoga nacionalnog pitanja, s obzirom na podatke koji govore da će Hrvatskoj, nastavi li se negativan trend, za 30 godina uzmanjkati radne snage.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara