Sabor: SDP traži raspravu o Šeksovim izjavama o Saboru

KLUB zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru najavio je danas da će zatražiti saborsku raspravu o radu Sabora u svjetlu nedavnih izjava predsjednika Sabora Vladimira Šeksa da "neće dozvoliti da se Sabor pretvori u brbljaonicu".

Predsjednik Kluba Ivica Račan na današnjoj je konferenciji za novinare ocijenio je kako takve Šeksove izjave pokazuju da "postoji opasnost rušenja dosegnute razine u političkom i parlamentarnom životu Hrvatske", te naglasio da se SDP "neće pomiriti s takvim pokušajima".

Podsjetio je da je HDZ, u prošlom sazivu Sabora, otvarao brojne političke teme, uključujući četiri rasprave o suradnji Hrvatske s Haškim sudom.

"Nikome nije palo na pamet da to tada nazove brbljaonicom ili trošenjem vremena Sabora", kazao je.

Zamoljen da komentira Prijedlog državnog proračuna za ovu godinu, Račan je kazao kako o tome još ne može govoriti, budući da je cjelovit prijedlog Klub dobio tek jutros, no istaknuo je da će SDP podržati proračun, ako ga ocijeni realnim.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, ako se proračun bude politizirao, kako to Vlada čini u posljednje vrijeme, optužujući bivšu vlast da joj je zaduživanjem limitirala proračun, prijedlog nećemo podržati", naglasio je Račan.

Na pitanje kako ocjenjuje najave "uvjetnog avisa" koji bi Hrvatska, po nekim analizama, mogla dobiti od Europske komisije, Račan je kazao kako je siguran da će Hrvatska dobiti pozitivan avis, ali da to nije zasluga ove, nego bivše vlade.

"To je zasluga bivše vlade i Sanader se ne treba kititi tuđim perjem", rekao je Račan, ocjenjujući da će se vanjskopolitička uspješnost Vlade mjeriti po tome kad će Hrvatska dobiti status kandidata za punopravno članstvo i početi pregovore s EU.

Naglasio je da će i Sanaderova Vlada pred Haagom morati dokazati svoju vjerodostojnost, rješavanjem "slučaja Gotovina", te ocijenio da najavljene kadrovske promjene u sigurnosnim službama ne mogu riješiti taj problem.

SDP je danas najavio i da će, kroz Prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, predložiti da se građanima kao porezna olakšica priznaju ulaganja u informatizaciju i tečajeve stranih jezika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara