SABOR: SELEM PRIMIO TAJNIKA MATICE HRVATSKE TOVARNIK

Predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i šport Hrvatskog sabora Peter Selem primio je danas tajnika Matice hrvatske Tovarnik Željka Anića, koji ga je upoznao s projektom obnove rodne kuće Antuna Gustava Matoša u tom mjestu.

Tim je projektom, započetim prije pet godina, predviđena rekonstrukcija škole i učiteljskog stana, u kojem je Matoš s roditeljima proveo prve dvije godine svoga života, a u kojem bi trebao biti izložen najveći dio Matoševe ostavštine. Dobar dio te ostavštine pohranjen je u kutijama u HAZU-ovu Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe s kojim je Matica hrvatska već dogovorila prijenos eksponata u Tovarnik.

Planirana je i dogradnja aneksa u kojemu će biti smješteni uredi kustosa spomen zbirke, književne manifestacije "Matoševi dani" i Matice hrvatske Tovarnik.

Kompleks će se prostirati na površini od oko 1200 četvornih metara, a njegovo uređenje koštat će ukupno 6,5 milijuna kuna.

Sadržavat će memorijalni i servisni dio, te prostor za biblioteku, čitaonicu i dvoranu za kulturne priredbe, u kojoj će se održavati "Matoševi dani" u sklopu kojih će se dodijeljivati "Matoševa nagrada", za najbolju knjigu godine bez obzira radi li se o poeziji, prozi, znanosti o književnosti i umjetnosti ili o nekoj drugoj humanističkoj disciplini.

Anić je istaknuo da je prepoznata važnost Tovarnika u graničnom području Hrvatske, no, drži da bi "to prihvaćanje valjalo od konceptualne razine prenijeti na onu djelotvorujuću".

Selem je pak obećao da će Odboru na sljedećoj sjednici predložiti da od Ministarstva kulture zatraži potrebnu financijsku potporu realizaciji tog projekta.

(Hina) xibob yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara