Sabor smanjeno poticaje na stambenu štednju, te izglasao novi zakon o državnim službenicima

HRVATSKI sabor je danas usvojio izmjene Zakona o poticanju stambene štednje, čime su državni poticaji za stambenu štednju smanjeni s 25 na 15 posto.

To konkretno znači da će građani za štednju od 5.000 kuna umjesto 1.250 dobivati najviše 750 kuna godišnje. Smanjeni poticaji primjenit će se na štednju u ovoj godini, a isplaćivat će se u idućoj godini.

Stambene štediše imat će mogućnost jednom godišnje svoju štednju preseliti iz štedionice u štedionicu, a kredite će moći dizati i prije isteka dvogodišnje štednje.

Sabor je donio novi Zakon o državnim službenicima koji treba modernizirati službenički sustav, uvesti novu klasifikaciju radnih mjesta, te omogućiti napredovanje u službi temeljem znanja i sposobnosti. Bit će to i uvjeti za primanje u državnu službu, sve s ciljem da se podigne njena kvaliteta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmijenjen je Zakon o javnoj nabavi, kojim se znatno smanjuje broj obveznika toga zakona, a Vlada u roku dva mjeseca od prihvaćanja izmjena treba popisati obveznike zakona. Tvrtke, bez obzira je li im vlasnik država ili lokalna jedinica, neće podlijegati Zakonu, pod uvjetom da na tržištu obavljaju komercijalne djelatnosti radi dobiti.

Javno nadmetanje prestaje biti osnovni način nabave pa svi ostali načini, npr. po pozivu ili izravnom pogodbom, postaju ravnopravni.

Sabor je izmijenio i Zakon o pošti, čime su jasno razgraničene poštanske usluge od kurirskih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara