Sabor Srpske pravoslavne crkve pred raskolom

Sabor Srpske pravoslavne crkve pred raskolom

KAKO doznaje beogradski dnevnik "Press", u Patrijaršiji je "zasad najizglednije da se odbije patrijarhova molba, pa i da se odloži izbor novog patrijarha do proljeća zbog velikih podjela unutar Srpske pravoslavne crkve". Naime, patrijarh Pavle molbu za razrješenje potpisao je pri punoj svijesti i to nakon razgovora s članovima Sinode koji su mu predočili vrlo teško stanje u Crkvi, no ne zna se tko je 12. listopada bio kod njega na Vojnomedicinskoj akademiji, koju s obzirom na trenutno zdravstveno stanje više nikad neće napustiti i to poglavito zbog promjene mikroklime koja bi za njega bila pogubna.

Kako je izjavio episkop šabačko-valjevski Lavrentije, njega nitko nije obavijestio da je patrijarh Pavle poslao molbu za razrješenje sa svećeničke dužnosti, nego je samo dobio poziv za crkveni sabor. Stoga smatra da bi potpis patrijarha Pavla svakako trebalo provjeriti, a ujedno je izrazio kako "svim srcem želi da patrijarh ostane na čelu Crkve". 

"Mislim da nema potrebe birati novog poglavara SPC-a i da bi patrijarh trebao, makar nominalno, ostati na tom mjestu. Takav položaj njegove svetosti ne bi trebao smetati redovnom crkvenom životu. Ukoliko volja većine bude da Sabor bude izborni, te da dobijemo novog patrijarha, bez dileme ću to prihvatiti", kazao je Lavrentije, ali i dodao da će založiti da nadolazeće crkveno okupljanje, zakazano za 11. studeni, ne bude izborno.

Profesor Bogoslovnog fakulteta u Beogradu Dimitrije Kalezić također smatra da bi trebalo utvrditi vjerodostojnost patrijarhove molbe i autentičnost njegovog potpisa. "To je jedini način da se spriječe glasine i zauvijek odbiju netočni argumenti, koji bi vrlo brzo mogli prerasti u mitove", pojasnio je Kalezić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tko bi mogao patrijarha Pavla zamijeniti?

Dođe li do izbora čelnog čovjeka SPC-a ili ne, patrijarha Pavla će najvjerojatnije zamijeniti mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije, koji kao najstariji vladika u odsutnosti poglavara obavlja sve njegove poslove. Tome bi se mogli usprotiviti episkop bački Irinej Bulović, poznat kao crveni vladika, i episkop žički Hrizostom, kao i niški Irinej.

Neki krugovi SPC zagovaraju postavljanje mlađe osobe, koja nije opterećena nasljeđem i koja bi lakše i djelotvornije mogla surađivati sa svjetovnim vlastima. U takve se ubrajaju episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, dalmatinski Fotije, nikšićko-budimljanski Joanikije te požarevačko-braničevski Ignjatije.

Izgledno je isto tako da na čelo SPC-a zasjedne osoba kojoj se na daju velike šanse, ali predstavlja kompromis, isti onakav kakav je bio sadašnji patrijarh Pavle prije 18 godina. Trenutno najspornija pitanja, koja čine razdor između tvrđe i mekše struje u Crkvi, jesu odnos prema Katoličkoj crkvi, ekumenizam, način služenja liturgije i Kosovo.

Ig.M.
Foto: pravoslavlje.org.yu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara