Sabor sutra nastavlja o Deklaraciji o antifašizmu

Hrvatski sabor sutra će nastaviti večeras započetu objedinjenu raspravu o prijedlozima IDSa i SDPa za donošenjem saborske Deklaracije o antifašizmu, kojom bi se prava boraca NOBa izjednačila s onima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

I IDS i SDP, svaki u svom prijedlogu, traže da se Ministarstvo znanosti i obrazovanja Deklaracijom obveže da, nakon kritičke analize, u školske udžbenike ugradi istinu o Drugom svjetskom ratu, te da se zaštite i obnove svi antifašistički spomenici.

Predlažu da se sudionici NOB-a jedinstvenim zakonom o hrvatskim braniteljima u svim pravima izjednače s braniteljima iz Domovinskog rata, ratni invalidi NOB-a s pravima invalida Domovinskog rata, a osobe progonjene od ustaškog režima s političkim zatvorenicima nakon 1945.

Državna vlast bi se obvezala biti nositelj obilježavanja antifašističkih praznika od osobitog značaja za Hrvatsku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici bi potom trebali raspraviti nekoliko izvješća - o radu Komisije za vrijednosne papire za 2004., o izvršenju Programa statističkih istraživanja RH za 2003., te o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2003. i 2004.

U Saboru se neslužbeno doznaje da će ovaj radni tjedan, zbog pogreba pape Ivana Pavla II u Vatikanu i dana žalosti koji je proglašen i u petak, Sabor zaključiti sutra, kada bi o tome trebao donijeti i službenu odluku.

(Hina) xtr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara