Sabor sutra o Kramarićevu zakonu o velikim gradovima

Hrvatski sabor sutra će razmotriti prijedlog zakona o velikim gradovima LSovca Zlatka Kramarića po kojemu bi veliki gradovi dobili status sličan statusu Zagreba.

Velikim bi se gradom smatrao svaki grad s više od sto tisuća stanovnika, a čini prirodnu, urbanu, gospodarsku i društvenu cjelinu.

Iznimno, taj bi se status priznao i gradu s manje stanovnika, no ne manje od 70 tisuća, pod uvjetom da ispuni ostale pretpostavke.

Veliki gradovi imali bi ovlasti županije.

Cilj je stvoriti još tri minimetropole - Osijek, Rijeku i Split, tumači Kramarić i dodaje kako nema ambiciju da se njegov zakon, star 11 godina, prihvati u ponuđenom obliku, nego da potakne raspravu o tom pitanju, jer sada isti status ima najmanji i najveći grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada se negativno očitovala o Kramarićevu prijedlogu tvrdeći da je nedorečen i nepotpun, a da su 'granice' za dobivanje statusa velikog grada previsoke za hrvatske prilike - uz spomenute, na taj bi status mogao računati samo grad Zadar.

Sabor će sutra minutom šutnje odati počast preminulom papi Ivanu Pavlu II, a ovih bi dana trebao donijeti i Povelju zahvalnosti Svetom Ocu za sve što je učinio za Hrvatsku i svijet.

Rano ujutro rad će nastaviti saborsko povjerenstvo koje istražuje i jesu li Zlatko Tomčić (HSS) i Radimir Čačić (HNS) dok su bili visoki dužnosnici svojim tvrtkama namještali poslove s državom.

Nastavak 13. saborske sjednice zakazan je od 6. do 15. travnja.

(Hina) xum yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara