Sabor sutra o nekoliko godišnjih izvješća

Hrvatski će sabor sutra nastaviti rad raspravom o nekoliko godišnjih izvješća različitih tijela, među kojima je i Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za vsoku naobrazbu.

U tom se izvješću, među ostalim, sustav visokog obrazovanja ocjenjuje nedovoljno djelotvornim.

Upozorava se na neprihvatljivu duljinu studiranja, koja za sveučilišne studije iznosi između šest i osam godina.

Uzrok tomu Vijeće nalazi u nemotiviranosti studenata zbog teškoća u zapošljavanju te u neprikladnoj organizaciji nastave. Vijeće predlaže više jednosemestralnih kolegija, uz obvezno parcijalno polaganje gradiva tijekom slušanja.

U Izvješću se upozorava i na manjak znanstveno-nastavnog kadra.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na manjkavu ekipiranost žali se i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, koja u svom godišnjem izvješću navodi da je završila 78 posto predmeta zaprimljenih 2003.

U Izvješću se upozorava na dugotrajnost upravnih sporova, zbog koje brojni predmeti završavaju zastarom. Agencija stoga predlaže da se nadležnost za utvrđivanje zakonitosti odluka Agencije i izricanje kazna prepuste trgovačkim sudovima.

Sabor bi trebao raspravljati i o Izvješću Financijske agencije, koja je, kako stoji u Izvješću, 2003. postigla najbolje poslovne rezultate u svom polustoljetnom radu. Pred zastupnicima je i Izvješće o radu Vijeća za nadzor energetskih djelatnosti.

(Hina) xibob yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara