Sabor sutra o parničnom postupku i vinu

Raspravom o predloženim izmjenama Zakona o parničnom postupku, koji bi taj postupak trebao učiniti efikasnijim, Hrvatski sabor sutra nastavlja 26. sjednicu.

Pred zastupnicima će se naći i prijedlog novog zakona o vinu po kojemu bi se ono vrednovalo kao prehrambeni proizvod, te otvorila mogućnost reklamiranja kvalitetnih vina, što sada nije slučaj.

Procjenjuje se da Hrvatska, koja ima višestoljetnu povijest proizvodnje grožđa, danas ima najmanje vinogradarske površine od pamtivijeka.

Po podacima državnog zavoda za statistiku, raspolaže sa gotovo 59.000 hektara vinograda, no u upisnik proizvođača grožđa upisano je tek nešto više od 12.000 hektra. S tih površina proizvodi se gotovo sva evidentirana tržna proizvodnja grožđa.

Bitno je znati da ulaskom u Europsku uniju više nema povećanja vinogradarskih površina i da bi do tada Hrvatska morala imati površine koje bilježi državni zavod za statistiku.

Pred njom je i zadaća stvaranja izvozne marke kvalitetnih vina u značajnim količinama i sa standardnom kvalitetom. Među takvima spominju se Graševina slavonska, Plavac dalmatinski, Malvazija istarska, Dalmatinsko bijelo vino itd.

U Hrvatskom saboru za sutra popodne najavljen je sastanak čelnika koalicijskih stranaka s predstavnicima klubova na kojemu bi se trebalo razgovarati o sudbini predloženog zakona o jednokratnom porezu na imovinu, odnono zakona o kaznenom porezu za tajkune.

Taj je prijedlog na dnevnom redu tekuće sjednice, no nepoznato je kad će Sabor o njemu raspravljati. Njegovo ´mirovanje´, dio je javnosti iščitao kao izostanak potpore u koaliciji, no šefovi koalicijskih stranaka u ponedjeljak su to odlučno odbacili i poručili javnosti da koalicija stoji iza tog zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara