sabor sutra obilježava svoj dan

Svečanom sjednicom, na kojoj će prvi put biti dodijeljeno priznanje za doprinos razvoju parlamentarnosti, demokracije, snošljivosti i ljudskih prava "Zlatni grb", Hrvatski će sabor sutra obilježiti svoj dan, spominjući se 30. svibnja prije 13 godina, kada je konstituiran prvi višestranački Sabor.

Na sutrašnjoj svečanosti u Saboru pozdravni i prigodni govor održat će predsjednik i potpredsjednik Sabora Zlatko Tomčić i Mato Arlović, a na svečanost su pozvani najviši državni dužnosnici i uglednici iz političkog, javnog i vjerskog života.

Vlatku Pavletiću, Baltazaru Jalšovcu i nevladinoj udruzi GONG dodijelit će se nagrada 'Zlatni grb', koja se sastoji od plakete, zlatnika i novčane nagrade od po 100.000 kuna.

Odluka da se nagrade Pavletić i Jalšovec izazvala je i neke negativne reakcije u javnosti uz osporavanje zasluga za koje im je nagrada dodijeljena, a apostrofirana je i visina novčanog dijela nagrade koja višestruko premašuje sve druge nagrade u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan Hrvatskog sabora obilježava se, već drugu godinu, kao spomendan, a ne kao službeni državni blagdan, što je bila praksa u proteklom desetljeću.

Aktualna vlast izmijenila je, naime, kalendar državnih blagdana i odlučila da će se 30. svibnja, koji se slavio kao Dan hrvatske državnosti, obilježavati kao spomendan i Dan Hrvatskog sabora, a Dan državnosti prebacila je na 25. lipnja.

(Hina) um/ibob jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara