Sabor sutra raspravlja o spriječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti

HRVATSKI sabor sutra će nastaviti rad izvanredne sjednice, a samo je jedna točka na dnevnom redu Konačni prijedlog zakona o spriječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno je podržao Vladin konačni tekst zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

Odbor je najavio podnošenje više amandmana, među kojima i onaj da državni dužnosnici ne mogu biti članovi nadzornih odbora u poduzećima, a da za teške oblike sukoba interesa moraju potpisati izjavu da će podnijeti ostavku na svoju dužnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više članova Odbora smatra da je nužno bolje razraditi kada dužnosnici mogu primati darove i kakvi darovi mogu biti, a kako bi se otklonila mogućnost da ih se diskreditira zbog primanja dara od prijatelja ili rodbine.

Odbor se složio i da se izmijeni definicija sukoba interesa, koji će, ako to prihvati Sabor, predstavljati situaciju kada je nečiji privatni interes u suprotnosti s javnim interesom.

Svi članovi Odbora u raspravi su istaknuli nužnost donošenja ovoga zakona, među ostalim i kako bi se u javnosti promijenilo mišljenje da su političari i drugi javni dužnosnici korumpirani, ali i kako bi se dužnosnicima onemogućilo da privatni interes stavljaju iznad javnog.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara