Sabor: Svi klubovi podržali predloženi Zakon o zaštiti potrošača

SVI PARLAMENTARNI klubovi danas su u prvom saborskom čitanju podržali vladin prijedlog zakona o zaštiti potrošača, uz zamjerku da je predložen kasno, odnosno da Hrvatska u zaštiti potrošača zaostaje za ostalim europskim zemljama, pa i onim tranzicijskim.

Klubovi zastupnika složili su se da će se zakonom osigurati bolja zaštita potrošača od zlouporabe monopolističkog položaja, omogućiti bolja informiranost potrošača o njihovim pravima, te uskladiti zaštita po standardima Europske unije.

´Hrvatski potrošač je nezaštićen i prečesto je krava muzara za pokrivanje poslovnih promašaja i neracionalnog poslovanja, objekt koga se stavlja pred svršeni čin teško objašnjivih poskupljenja, te monopolističke i birokratske samovolje´, upozorio je Ivo Sanader (Klub HDZ-a). Zauzeo se za jasniju doradu odredbi o pravu potrošača na reklamiranje, te osnivanje povjerenstva za pritužbe potrošača na obračun telefonskih i računa za struju.

U ime Kluba zastupnika HSS-a Marijan Maršić pozdravio je uključivanje udruga potrošača u rad tijela koja odlučuju o interesu potrošača. Predložio je da se do drugog čitanja u zakonskom prijedlogu dorade odredbe o mogućnosti limitiranja mjesečnih telefonskih računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Anto Kovaćević (Klub HSP/HKDU) podsjetio je na česta poskupljenja komunalnih usluga i predložio da se prije svake odluke o poskupljenju provede javna rasprava i napravi simulacija utjecaja na životne troškove.

Klub HSLS-a smatra da bi u prilog zaštite potrošača država trebala obeštetiti oboljele od trihineloze. Osim toga, tvrdi Jadranka Katarinčić Škrlj, potrošačima treba omogućiti da zaštitu ostvare putem suda bez prethodne suglasnosti Vijeća za zaštitu potrošača, čije je osnivanje predviđeno zakonom. Zakonom bi trebalo strogo odrediti i da se vrećice s reklamama ne naplaćuju, dodala je.

Josip Leko (Klub SDP-a) zauzeo se za zaštitu potrošača od zajmova čiji se uvjeti mijenjaju tijekom otplate, upozorivši na probleme oko postavljanja uređaja za mjerenje plina i vode u kućanstvima.

S njim se složila i Zrinka Glovacki Bernardi (Klub Libre), koja nužnim drži jasnije definiranje na čiji trošak, potrošača ili dobavljača, ide postavljanje tih uređaja. Predložila je da se uz obvezu razdvajanja robe na rasprodaji, trgovci obvežu i na fizičko odvajanje prehrambenih proizvoda koji imaju granični rok trajanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara