Sabor: Svi klubovi podržali zakon o sprječavanju sukoba interesa

SVI PARLAMENTARNI klubovi danas su u prvom saborskom čitanju podržali donošenje zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, a većina ih se opredijelila za HSP-ov prijedlog koji, za razliku od Vladinog, predviđa razrješenje dužnosnika u slučaju utvrđenih zlouporaba položaja.

Gotovo svi klubovi smatraju da Vladin prijedlog predviđa preniske kazne za dužnosnike koji koriste svoj položaj za stjecanje imovinske koristi, tvrdeći da novčano kažnjavanje i opomena nisu dovoljno visoke kazne.

Priklonili su se HSP-ovu prijedlogu da se takvi dužnosnici odmah razriješe dužnosti, a ako je riječ o političarima, da ih se ´uputi u političku mirovinu´.

Također, većina klubova drži da Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa treba imenovati Sabor, a ne Vlada kako je predviđeno njezinim prijedlogom, te da se u popis javnih dužnosnika uvrste i dužnosnici u gradovima i županijama, te pravosuđu.

Oporbeni klubovi, posebno HDZ i HSLS, žestoko su kritizirali Vladin prijedlog, ističući da ne predviđa sprječavanje nepotizma i korupcije, koji su, tvrde, uvelike prisutni u izvršnoj vlasti.

Vladimir Šeks (Klub HDZ-a) iznio je podatke nedavno provedenog istraživanja u Hrvatskoj, a po kojem 158 dužnosnika Vlade i Sabora sudjeluje u radu 164 poduzeća, te da su se ministri Davorko Vidović i Radimir Čačić ´oglušili´ na obvezu ispunjavanja imovinske kartice.

´Osam ministara i jedan potpredsjednik Vlade imaju udjele u 29 poduzeća, najviše Čačić i Jurčić, a Čačić je za svoja dva poduzeća čak dobio od HBOR-a dva milijuna kuna kredita uz državna jamstva´, rekao je Šeks.

Dorica Nikolić (HSLS) kazala je da Vlada svojim prijedlogom uopće ne želi riješiti mito, korupciju i nepotizam, već da se donosi samo kako bi se u izbornoj godini ´nešto kao pokušalo učiniti´.

´Hoće li i dalje supruga premijera ostati savjetnica ministra, hoće li suprug ministrice Gordane Sobol i dalje biti pomoćnik ministra unutarnjih poslova, a potpredsjednik Vlade Slavko Linić i njegov riječki lobi drmati hrvatskim tržištem´, rekla je Nikolić.

Mate Granić (Klub DC-a) neprihvatljivim smatra da Vlada imenuje članove Povjerenstva, predloživši da ga imenuje Sabor, a da mu predsjednik i većina članova budu oporbeni zastupnici.

Da Povjerenstvo treba imenovati Sabor zauzeo se i Ivo Škrabalo (Libra), koji predlaže da njegovi članovi budu Pučki pravobranitelj, te predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda koji bi birali ostale članove na mandat od pet godina.

Smatra da Vladin prijedlog, po kojemu je prihvatljivo da dužnosnik primi dar od 500 kuna, ne ide u cilju sprječavanja mita, priklonivši se HSP-ovu prijedlogu da Povjerenstvo odlučuje o svakom daru, odnosno je li dar izvan uobičajenih izraza poštovanja i protokola.

Klub SDP-a zalaže se da se u zakonu jasno razrade ovlasti Povjerenstva i kaznena odgovornost za prekršitelje zakona, kao i da zakonom, kao javni dužnosnici, budu obuhvaćeni i oni u pravosuđu, te lokalnoj samoupravi, rekao je Josip Leko.

Zlatko Kramarić (LS) smatra nužnim da već naznaka o sukobu interesu treba biti dovoljna za pokretanje postupka pred Povjerenstvom, da javni dužnosnici odgovaraju za svoje neprimjerene izjave, te da javnost bude u potpunosti informirana o imovinskom stanju dužnosnika, posebno političara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara