Sabor u raspravi podržao Vladin zakon o zaštiti osobnih podataka

Vladin konačni tekst zakona o zaštiti osobnih podataka danas su podržali svi parlamentarni klubovi, smatrajući ga bitnim za zaštitu privatnosti pojedinca s obzirom, na kako je u saborskoj raspravi istaknuto, sve slobodnijeg protoka osobnih podataka.

Nekoliko prigovora u raspravi uputili su predstavnici klubova zastupnika HDZ-a i HSLS-a.

HDZ smatra da Sabor, uz nadzor nad provedbom zakona, ne bi trebalo opteretiti i ostalim operativnim poslovima, jer time, tvrdi Ivan Jarnjak, Sabor sve više postaje operativno, a sve manje zakonodavno tijelo.

HSLS smatra da predloženi zakon ima nejasnoća, primjerice, u pogledu prisluškivanja. Nejasno je, istaknuo je Željko Glavan, kad netko može ocijeniti da je obavještajno prisluškivanje u interesu države.

Zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač rekao je da predloženi zakon uređuje pitanje u koje je svrhe dopušteno prikupljati, obrađivati ili koristiti osobne podatke, uz nužnu zaštitu privatnosti pojedinca.

Predloženi tekst temelji se na načelima Vijeća Europe o zaštiti pojedinca u pogledu obrade i slobodnog protoka osobnih podataka, posebno u informatičkoj mreži (Internet).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Branu koja bi potpuno zaštitila pojedinca u nepovjerljivoj informatičkoj mreži nitko ne može izgraditi, ali predloženi zakon, koliko je to moguće, postiže tu svrhu", rekao je Kovač.

Nadzor nad protokom osobnih podataka obavljala bi Agencija za zaštitu osobnih podataka koju će imenovati Sabor, dok se ograničenja od te zaštite propisuju posebnim zakonima za svaki pojedini slučaj.

Sabor je u prvom čitanju podržao izmjene zakona o hidrografskoj djelatnosti.

Time je završeno ovotjedno zasjedanje, a Sabor nastavlja s radom u utorak.

(Hina) tr/daju sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara