Sabor: UN mora odlučivati o uporabi sile i svijetu

ULOGA UN-a se mora afirmirati, samo UN može odlučivati o uporabi sile u međunarodnim odnosnima, suglasili su se danas saborski klubovi zastupnika raspravljajući o Vladinoj informaciji o iračkoj krizi Vladina politika u pogledu te krize dobila je različite ocjene.

Vladini su potezi bili odgovorni i principjelni, ocijenili su koalicijski klubovi, dio oporbenih tvrdi da je Vladina politika bila nekonzistentna i necjelovita, na trenutke autistična.

Hrvatska vlast vrludala je od podrkše Vilniuskoj skupini, do oštrih ocjena predsjednika Mesića o ratu u Iraku, rekao je Milan Kovač (HB), dodajući da taj tragičan igrokaz svjedoči o neodgovornom glavinjanju hrvatske državne vlasti.

Potezi vlasti nisu bili kontradiktorni, drži Jozo Radoš (Libra).

Zadovoljstvo zbog zaokreta koji je Vlada napravila nakon što UN nije odobrio akciju u Iraku izrazio je IDS, a HSLS ističe da načelno podupire Vladine stavove nakon te UN-ove odluke.

No, ne možemo zaboraviti lutanja, rekao je Dražen Budiša (HSLS), žaleći što se nije pokušao uspostaviti nacionalni konsenzus o Iraku, pa jedan stav ima Vlada, a drugi najjača oporbena stranka.

Ta stranka, odnosno HDZ, i danas je ostala pri stavu pune podrške američkoj politici prema Iraku. HDZ je zauzeo stav, tome nemamo što dodati i ostajemo kod njega, kratko je rekao Vladimir Šeks (HDZ).

Klubovi su suglasni da je zbog rata u Iraku, UN u dubokoj krizi, EU podijeljena, NATO paraliziran, suglasni su da se krovna svjetska organizacija mora afirmirati, ustrajati na njenoj učinkovitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako rat u Iraku, koji je pravno upitan, ne bude poticaj za efikasniju organizaciju UN-a, onda će UN doživjeti sudbinu Lige naroda (koja je neslavno propala), upozorio je Mate Granić (DC).

Afirmacija UN-a, ističe Luka Trconić (HSS), jedino je rješenje za budućnost svijeta, posebno je važna za male narode.

Saborski klubovi podupiru borbu protiv terorizma, ne dvoje da je Sadam Husein diktator, odnosno, kako kaže, Damir Kajin tumor na Srednjem Istoku, ali se pitaju hoće li nakon rata u Iraku u svijetu biti manje terorizma. Kajin procjenjuje da će ga biti više.

Budiša upozorava i na humanitarnu katastrofu koja prijeti Iraku, procjenjuje da će se idućih dana povećavati.

Neki su predstavnici klubova ponovno odbacili prijetnju američkog veleposlanika Rossina da će Hrvatska snositi posljedice zbog stava prema akciji u Iraku, ističući da je Hrvatska već pretrpjela gospodarske štete, propala joj je turistička predsezona.

Sabor je prihvatio zahtjev HSP-ova kluba i zadužio Vladu da na idućoj sjednici podnese izvješće o međunarodnom položaju države.

S tim se zahtjevom suglasio i premijer Ivica Račan.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara