Sabor: većina klubova podržala vraćanje trogodišnjeg rodiljnog dopusta

Predloženim zakonskim izmjenama kojima Vlada želi vratiti mogućnost korištenja trogodišnjeg rodiljnog dopusta za majke blizanaca i troje ili više djece danas je u Saboru podržala većina klubova, protiv su bili samo SDP i Libra.

Izmjenama zakona o radu, o zdravstvenom osiguranju i te prijedlogu o rodiljnom dopustu najoštrije se protivio SDP, smatrajući ih štetnima i beskorisnima jer pogoduju lošoj filozofiji da žena mora ostati kod kuće i posvetiti se samo obitelj.

"Takvo opredjeljenje, tzv. koncept geta ružičastog ovratnika, redukcija je javne uloge žene u društvu i na tržištu rada", rekao je Davorko Vidović (SDP), istaknuvši da HDZ-ova Vlada samo stvara privid da će riješiti negativnu demografsku sliku. Najbolje jamstvo za rađanje djece su dvije plaće u obitelji, dodao je.

Vidovićev istup izazvao je žestoke reakcije HDZ-ovih zastupnika, koji su bivšu vladu Ivice Račana optuživali da je smanjenjem rodiljnih naknada i rodiljnog dopusta pogoršala položaj majki i dijelom uvjetovala pad nataliteta.

"Korištenje trogodišnjeg dopusta izbor je svake žene, a briga za djecu i domaćinstvo blagoslov, ne kazna", kazala je Marija Bajt (HDZ).

Klub Libre neće podržati navedene izmjene jer, rekao je Vilim Herman, predstavljaju samo predizborno obećanje, ne i učinkovitu pronatalitetnu politiku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzvratila mu je ministrica obitelji Jadranka Kosor, rekavši kako je Libra svoj stav prema demografskoj obnovi pokazala amandmanima na državni proračun kojima traži ukidanje sredstava namijenjenih povećanju rodiljnih naknada i osnivanju alimentacijskog fonda.

Iako su podržali predložene izmjene, tvrdeći kako je dobrodošao svaki korak naprijed ka poboljšanju negativne demografske slike, ostali oporbeni klubovi (HNS/PGS, HSS, IDS) isticali su da je gospodarski razvoj osnovna pretpostavka demografskoj obnovi.

"Vladine izmjene zakona samo su neznatni korak ka pravim i učinkovitim mjerama pronatalitetne politike i sprječavanja iseljavanja iz Hrvatske", rekla je Ljubica Lalić (HSS).

Vladine mjere branio je klub HDZ-a, smatrajući ih, kako je kazala Karmela Caparin, jasnom namjerom za početak borbe protiv 'bijele kuge'.

(Hina) xtr ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara