Sabor: Većina zastupničkih klubova traži suglasnost oko izmjena Zakona o radu

VEĆINA zastupničkih klubova parlamentarnih stranaka smatra da bi se prije saborskoga čitanja Prijedloga izmjena Zakonu o radu (ZOR) socijalni partneri trebali usuglasiti oko spornih pitanja, te predložiti popratne zakonske mjere koje bi bile usvojene u paketu sa ZOR-om.

Predstavnici svih zastupničkih klubova, Vlade, sindikata i poslodavaca održali su danas u Hrvatskom saboru radni sastanak o izmjenama ZOR-a koje je Vlada uputila u saborsku proceduru.

Sindikalci i poslodavci su prilikom predstavljanja prijedloga izmjena i dalje ostali na dosadašnjim, potpuno oprečnim, stajalištima.

Sindikalci tvrde da Vlada nije procijenila koliko bi izmjene ZOR-a mogle utjecati na rast zapošljavanja, pa bi prije usvajanja izmjena trebalo srediti radno sudstvo i pripremiti zakone koji bi jamčili socijalnu sigurnost radnicima koji će ostati bez posla.

Poslodavci pak drže predložene izmjene ZOR-a kompromisom koji će ipak omogućiti veća ulaganja u gospodarstvo te rast BDP-a i zapošljavanja.

Vladimir Šeks (HDZ) apelirao je na socijalne partnere da prije usvajanja izmjena ZOR-a postignu suglasnost oko spornih instituta.

Tonči Tadić (HSP) smatra da se ZOR-om trebaju razgraničiti obveze države i poslodavaca prema radnicima tako da teret ne snose samo poslodavci. On drži nedopustivim usvajanje izmjena ZOR-a prije no što Hrvatska usvoji sve konvencije Međunarodne organizacije rada.

Dragutin Lesar (HNS) najavio je da će njegova stranka tražiti uz ZOR i donošenje klauzula o odgodi primjene pojedinih instituta.

Snježana Biga Friganović (SDP) smatra da će saborska rasprava ostaviti dosta prostora za usuglašavanje oko spornih pitanja.

´Izmjene ZOR-a nisu upućene u saborsku proceduru po hitnom postupku, pa na to gledam kao na početak ozbiljne rasprave´, rekla je Biga Friganović.

Najavila je da će Odbor za zdravstvo, rad i socijalnu politiku idućeg petka održati raspravu o ZOR-u i politici zapošljavanja, na koju će biti pozvani socijalni partneri i predstavnici Ministarstva pravosuđa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara