Sabor: Vlada najavljuje promjene oko kažnjavanja klevete

VLADA će do drugog saborskog čitanja izmjena Kaznenog zakona (KZ) predložiti nove promjene oko kažnjavanja klevete, te promisliti o tome treba li za kazneno djelo klevete ukinuti zatvorsku kaznu, najavila je danas u Hrvatskom saboru državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić.

U raspravi o prijedlogu izmjena KZ-a Bagić je rekla da će Vlada u predložene izmjene uvrstiti promjene koje se odnose na kazneno djelo klevete, odnosno djelo protiv ugleda i časti, da će promisliti o ukidanju izricanja zatvorske kazne za to kazneno djelo.

Iako je, kaže, zadnjim izmjenama KZ-a učinjen veliki iskorak na području dekriminalizacije klevete, kada je propisano da se mora dokazati namjera da se naškodi nečijem ugledu i časti, a teret dokazivanja pada na tužitelja, praksa je pokazala potrebu dodatnih intervencija u to područje.

Sudska praksa je pokazala da bi bilo potrebno još mijenjati zakonodavstvo u tom području, jer praksa ne slijedi uvijek tempo zakonskih promjena, kazala je Bagić.

Govoreći o predloženim izmjenama, izvijestila je da se predlažu veće kazne za oko 50 posto kaznenih djela. Za teža kaznena djela predviđa se izricanje jedinstvene zatvorske kazne od 20, a ne 15 godina. Kazna dugotrajnog zatvora mogla bi se izreći i 18-godišnjacima, ne više osobama koje napune 21 godinu.

Izricanje blažih kazni ograničilo bi se i za smanjeno ubrojive počinitelje kaznenih djela, dok bi za teža kaznena djela počinitelj mogao biti uvjetno pušten tek kada izdrži dvije trećine zatvorske kazne.

Produljili bi se i zastarni rokovi - za najteža kaznena djela, među koja bi se ubrojili i napadi na policajca (kažnjavali bi se zatvorom od deset do četrdeset godina), zastarni rok bi bio 50 godina.

Prije rasprave o izmjenama KZ-a, zastupnici su u kratkoj raspravi odradili prijedloge za imenovanje članova Državno-odvjetničkog vijeća te imenovanje sudaca porotnika Vrhovnog suda.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara