Sabor: Vlahušić predstavio prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti

VLADIN Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti logičan je nastavak danas usvojene reforme zdravstva, to je nastavak reformskih projekata u korist građana, prije svega bolesnika, ustvrdio je ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Obrazlažući danas u Saboru Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, Vlahušić je rekao da se tim zakonom nastavlja planiranje i utvrđivanje mreže zdravstvene zaštite građana, na što će moći utjecati jedinice lokalne uprave i samouprave, ali će konačni plan i mrežu utvrđivati Vlada.

Vlada predlaže uvođenje trgovačkih društava u mrežu zdravstvene zaštite, što se posebice odnosi na lječilišta, kako bi mogla izaći na domaće i međunarodno tržište.

"Sada lječilišta djeluju kao ustanove, što ih značajno sputava u razvoju, a onima koji žele ulagati treba omogućiti ostvarivanje dobiti", rekao je Vlahušić.

Vlada ne namjerava ukidati domove zdravlja, već ih objediniti u jedinstvenu upravu, najavio je ministar.

Od 1993. domovi zdravlja "nisu dobri", što se čulo od niza govornika i u jučerašnjoj saborskoj raspravi o reformi zdravstva, tvrdi Vlahušić.

U domovima zdravlja treba poboljšati primarnu zdravstvenu zaštitu, a vratit će se i centri za mentalno zdravlje, dok će na razini županija djelovati jedinstvena hitna pomoć.

Reformsko objedinjavanja uprava ukinut će 130 direktorskih mjesta, 300 mjesta pomoćnika i oko 500 mjesta u upravnim vijećima u kojima su lokalni političari, najavio je Vlahušić.

Upozorio je da će odsad liječnik koji bez dozvole radi u drugoj ustanovi moći dobiti otkaz te podsjetio da su nedavno 53 liječnika KBC-a Rebro dobila dozvole za dopunski rad u bolnicama.

Takav sustav, u kojem liječnik za svoj rad dobije "svoju cijenu", a bolnica "svoj dio", naglasio je Vlahušić, Vlada želi legalizirati i liberalizirati.

Također je najavio da se, među ostalim reformskim zakonima, priprema Zakon o pravima bolesnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara