Sabor: Zastupnici potpisivali izjave kojima dopuštaju objavu imovinskih kartica

SABORSKI zastupnici dobili su danas na klupe obrazac kojim bi trebali dati pristanak da im se imovinske kartice iskopiraju i podjele novinarima, a na taj se korak odlučilo Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa, zbog, kako tvrdi predsjednik Povjerenstva Antun Kapraljević, pritiska pojedinih zastupnika i zastupničkih klubova da se imovinske kartice ne objavljuju.

Kapraljević je novinarima pojasnio da Povjerenstvo nije htjelo samostalno odlučiti o objavi imovinskih kartica, koje po Zakonu o sukobu interesa, za razliku od poreznih kartica, nisu javan dokument.

Koji su se zastupnici i klubovi usprotivili objavljivanju kartica Kapraljević nije htio reći, no po saborskim kuloraima se priča da to nije htio HDZ.

Te je informacije opovrgnuo potpredsjednik HDZ-ova kluba Ivan Jarnjak, ističući da se HDZ, naprotiv, zalaže za objavljivanje kartica.

Kazao je kako su svi zastupnici te stranke već predali svoje imovinske kartice, te da ih je većina već potpisala izjavu kojom pristaju na objavu.

Jedina je zamjerka u tome što zastupnici ne žele da se objave podaci koji bi mogli ugroziti njihovu osobnu i sigurnost njihove imovine, poput kućnih adresa ili registarskih oznaka, pojasnio je Jarnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S objavom imovinskih kartica složili su se i zastupnici drugih stranaka.

Đurđa Adlešić (HSLS) ocijenila je da bi imovinske kartice, uz državne, na uvid javnosti trebali dati i lokalni dužnosnici, jer ih plaćaju porezni obveznici.

Na pitanje, protive li se objavljivanju imovinskih kartica, zastupnici HSP-a su se samo nasmijali, a Miroslav Rožić se založio da mu se "uz popis imovine objavi i slika, ne bi li se netko smilovao i pomogao".

Imovinske kartice zastupnika koji pristanu na objavu podataka novinari će, po najavama iz Povjerenstva, moći vidjeti u slijedeću srijedu.

Uz probleme s objavljivanjem imovinskih kartica, Povjerenstvo se ovih dana suočilo i s nepotpunom dokumentacijom koju je preuzelo iz sefa predsjednika Sabora.

Nedostaju, naime, imovinske kartice većine ustavnih sudaca, koje su, po tvrdnjama iz Ustavnog suda, Saboru predane još 1999.

Nitko od zastupnika ne smatra da su dokumenti izgubljeni namjerno. Upozorili su i na ranije slučajeve nemarnog odnosa saborskih službi prema papirima, ističući da neki bivši zastupnici, koji su stekli pravo na mirovinu, nisu mogli do podataka o saborskom stažu, jer Sabor te podatke jednostavno nema.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara