Sabor: Zastupnički klubovi koalicije podržali Zakon o azilu, oporba za treće čitanje

KONAČNI prijedlog zakona o azilu podržali su u današnjoj saborskoj raspravi zastupnički klubovi vladajuće koalicije, dok je oporba većinom tražila treće čitanje do kada bi se jasnije uredili uvjeti pod kojima stranac može dobiti azil u Hrvatskoj.

Najviše kritika uputili su zastupnici HSLS i zatražili treće čitanje. Nisu zadovoljni financijskom konstrukcijom koju je za provođenje zakona predložila Vlada.

HSLS se ne slaže ni s količinom prava predviđenim za azilante (pravo na smještaj, boravak, školovanje, vjeroispovjest, pravnu pomoć, socijalnu pomoć, pomoć uključivanja u društveni život, pravo na spajanje uže obitelji). Stoga smatraju da bi Hrvatska, kako se događalo i u zemljama EU, mogla kod građana navući bijes prema azilantima. Podsjećaju da se u EU zakon prema azilantima promijenio i da se više ne dopušta spajanje obitelji. Dorica Nikolić drži da je Vlada zakon izradila na vrlo upitnoj procjeni da će Hrvatska godišnje primati 150 azilanata. "Slovenija je u vrlo kratkom razdoblju dobila 450 azilanata", upozorila je.

Zdravka Bušić (Klub HB) također je zatražila treće čitanje zakona. Predložila je da Vlada pričeka summit EU idućeg mjeseca, na kojemu će se govoriti o međunarodnoj reformi azila. HB smatra da bi nakon zaključaka s tog skupa, hrvatska Vlada mogla lakše i bolje definirati predloženi zakon.

Treće čitanje predlaže i Klub DC-a, a, kako je rekla Vesna Škare Ožbolt, da bi se jasnije uredio postupak utvrđivanja stvarne namjere države iz koje dolazi azilant da će mu narušavati njegova ljudska prava i slobode ako se u nju vrati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za precizniju regulaciju koji stranac i zašto može zatražiti azil založio se i Luka Trconić (Klub HSS-a), koji podržava donošenje zakona. "Hrvatska ne smije postati prihvatni centar jer za to nema mogućnosti", upozorio je.

Mladen Godek (Klub Libre) smatra da je Vlada vrlo precizno izradila financijsku konstrukciju za provođenje zakona. Libra se ne slaže da Hrvatska postane zemlja "azilnog otpada", ali podržava namjere Vlade da kao slobodna zemlja bude prepoznata u svijetu, rekao je.

Josip Leko (Klub SDP) naglasio je, osvrčući se na kritike HSLS-a, da se ne radi o politici useljeništva, ili smještaju izbjeglica iz trećih zemalja, već o prihvaćanju osoba koje su progonjene zbog svoje vjeroispovjesti, rase, nacije, političkom azilu.

Ivan Jarnjak (Klub HDZ) rekao je da će HDZ ostati suzdržan, ne zato što smatra da takav zakon nije potreban, već zbog toga što smatraju da ga treba doraditi. Smatra da će pritisak na Hrvatsku da prihvaća azilante rasti s hrvatskim standardom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara