Sabor završio cjelodnevnu raspravu o povjerenstvu za V. Lenac

S nepromijenjenim stajalištima HDZa i oporbe, Hrvatski sabor večeras je završio cjelodnevnu, burnu raspravu o HDZovu zahtjevu da se osnuje povjerenstvo koje bi istražilo jamstva što ih je Vlada Ivice Račana davala kreditorima brodogradilišta "Viktor Lenac" koje je sada u stečaju.

HDZ-ovi zastupnici, predvođeni Branimirom Glavašem, ustrajali su da otvaranjem teme o "Lencu" ne žele kompromitirati političke neistomišljenike, nego utvrditi sve činjenice o davanju jamstava za kredite "Lencu", načinu trošenja kredita, eventualnom odljevu novca u inozemstvo i razlozima koji su "Lenac" doveli u stečaj.

Ne sudimo i ne presuđujemo nikomu unaprijed, nisam za to da se skidaju glave, ali sam za to da svatko snosi odgovornost za ono što je krivo učinio, poručio je Glavaš.

Oporbeni, prije svih SDP-ovi, zastupnici i dalje drže da HDZ svojim zahtjevom ne želi ništa drugo do politički diskvalificirati političkog suparnika.

Malo se danas govorilo o povjerenstvu, više o optužbama i presudama bivšim članovima Vlade, kazala je Milanka Opačić (SDP), ocijenivši da je Sabor danas bio pretvoren u sudnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rasprava je, kaže, pokazala da se "Lencom" želi skrenuti pozornost sa svih bitnih tema o kojima građani žele čuti raspravu u Saboru.

HSS amandmanom je, pak, zatražio da povjerenstvo za "Lenac" utvrdi i činjenice vezane uz državna jamstva, koja su od 1990. do danas izdana tvrtkama u pretežno privatnom vlasništvu.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks pozvao je klubove zastupnika da do petka dostave usuglašene prijedloge članova istražnog povjerenstva, uključujući i predsjednika toga tijela koji, podsjetio je, mora biti iz oporbenih redova.

Svoju 10. sjednicu Sabor nastavlja sutra.

(Hina) xum ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara