Sabor završio raspravu o državnom proračunu

HRVATSKI je sabor, na samom kraju današnjeg zasjedanja, kratko raspravio prijedlog Zakona o izvršenju državnog proračuna.

Taj je zakonski prijedlog naišao na protivljenje Kluba SDP-a, nezadovoljnog činjenicom da Vlada njime "namjerava derogirati ili odgoditi primjenu nekih odredaba Zakona o državnom proračunu".

Zvonimir Mršić (SDP) je upozorio da Vlada uz proračun za iduću godinu nije predložila i financijske planove korisnika proračuna i izvanproračunskih fondova, na što ju obvezuje Zakon o proračunu.

Proračunu nedostaje i program Hrvatskih cesta za naredne četiri godine, a nepoznat je i plan njihova održavanja, upozorio je Mršić.

Rekao je i da je Vlada u prijedlogu proračuna predvidjela 800 milijuna kuna za nova zapošljavanja u državnoj upravi, a da istodobno nije priložila i plan zapošljavanja.

"Vlada nije predložila ni plan nabavke dugotrajne imovine, a od jedinica lokalne samouprave traži upravo da donesu planove zapošljavanja i nabavke imovine. Dakle, Vlada zna kako se to radi, ali sama to ne želi raditi", kazao je Mršić.

Posebno ga je zasmetalo ograničenje zaduživanja jedinica lokalne samouprave na 250 milijuna kuna. "Samo Rijeka će tražiti suglasnost za više od 250 milijuna kuna, a zagrebačke vlasti najavile su zaduživanje od 400 milijuna", naveo je Mršić uvjeren da bez zaduživanja gradovi i općine neće biti u stanju graditi potrebne škole i bolnice.

Ministar financija Ivan Šuker uzvratio je kako "Mršića nije smetalo to što je prošle godine do listopada bila totalna zabrana zaduživanja jedinica lokalne samouprave". "Tada gradovi i općine nisu trebale ni škole ni bolnice", rekao je Šuker.

Šuker je kazao i kako zaduživanje jedinica lokalne samouprave nije ograničeno na 250, kako tvrdi Mršić, nego na 660 milijuna kuna, te upozorio kako brojni gradovi i općine nisu u stanju vraćati svoje kredite, pa traže da to umjesto njih učini država.

Za zakon o državnom proračunu Šuker tvrdi da je neprovediv, te da je donesen pod pretpostavkom da funkcionira državna riznica, što, kaže, u Hrvatskoj nije slučaj. "Možete reći bilo što, ali ne i da sam naslijedio uredne državne financije", kazao je.

Šuker je pojasnio i da Vlada ne želi mijenjati odredbe Zakona o proračunu, jer je "uvjerena da je u stanju srediti državne financije i uspostaviti riznicu".

Raspravi o izvršenju državnog proračuna prethodila je rasprava o prijedlogu proračuna za 2005. Iako se očekivalo da će rasprava trajati do kasno u noć, budući da se za nju prijavilo više od 60 zastupnika, završena je u kasnim večernjim satima. Većina zastupnika odustala je od rasprave, a u sabornici je do kraja današnjeg zasjedanja ostalo svega desetak zastupnika, većinom vladajućih.

Sabor će 11. sjednicu nastaviti sutra.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara